Lavrov: Potezi Kijeva i Zapada uvukli su Ukrajinu u tragediju

Lavrov: Potezi Kijeva i Zapada uvukli su Ukrajinu u tragediju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su potezi Kijeva i Zapada uvukli Ukrajinu u tragediju.

Kako je rekao, Zapad je stao na stranu Kijeva po pitanju sabotaže Minskih sporazuma i zatvorio oči na zločine protiv naroda.

– Sve te godine naši zapadni partneri sistematično su štitili ukrajinski režim zatvarajući oči na vojne zločine protiv običnih građana, zatvarali oči na ubijanje žena i dece, starijih ljudi, na uništavanje infrastrukture. Podržavali su porast neonacizma i rusofobije što je na kraju uvuklo Ukrajinu u tragediju – kazao je on tokom sastanka sa predstavnicima LNR i DNR u Moskvi.

Dodao je i da je Rusija odluku o sprovođenju specijalne operacije donijela kako bi Ukrajinci, nakon što budu oslobođeni od ugnjetavanja nacifikacije, mogli slobodno da odlučuju o sopstvenoj budućnosti.

– Ruska operacija sprovodi se kako bi Ukrajinci, nakon što budu oslobođeni od ugnjetavanja, mogli slobodno da odlučuju o sopstvenoj budućnosti – istakao je on.

Lavrov je istakao i da Moskva nije mogla da ostane po strani nakon molbe LNR i DNR da im se pruži vojna pomoć i zaštita od agresora.

„Razgovaraćemo kada ukrajinska strana položi oružje“

Moskva će biti spremna da razgovara sa Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da Moskva ne želi da „neonacisti“ vladaju Ukrajinom.

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini, a Rojters navodi da se operacija smatra najvećim napadom na Ukrajinu još od Drugog svjetskog rata.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.