Zelenski pozvao Putina na pregovore,Rusija – Može, kad položite oružije

Zelenski pozvao Putina na pregovore,Rusija – Može, kad položite oružije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas predsjednika Rusije za pregovarački sto, drugog dana od početka napada Rusije na Ukrajinu. Brzo je stigao i odgovor iz Rusije. 

„Želim još jednom da apelujem na predsjednika Ruske Federacije. Borbe se vode širom Ukrajine. Hajde da sjednemo za pregovarački sto da zaustavimo umiranje ljudi“, rekao je on.

Drugog dana otkako je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio specijalne operacije u Ukrajini u Kijevu odzvanjaju eksplozije.

„Ovo jutro je otišlo u istoriju, ali ova istorija je potpuno drugačija za našu zemlju i Rusiju“, rekao je on.

„Gradovi Ukrajine već drugi dan doživljavaju raketne i bombaške napade. Kolone tenkova i vazdušni napadi su što sličniji onome što je Evropa vidjela već duže vrijeme – tokom Drugog svjetskog rata i kako je govorila ‘nikad više’. Ali evo ga! Opet, sada, 2022. godine. 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Siguran sam da to vidite – svi vi, cijela Evropa“ napominje on.

On je takođe rekao da ruski tenkovi i dalje gađaju stambene objekte u gradovima i to obične građane.

Nije trebalo dugo čekati odgovor Vladimira Putina:

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski laže kada govori da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.

Kako je rekao, Zelenski je protraćio mogućnost da riješi problem u zemlji, stoga nema potrebe da sada prebacuje sopstvenu krivicu na nekog drugog. Lavrov je ujedno i istakao da će Rusija sprovesti demilitarizaciju Ukrajine.

– Rusija će osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Dosta smo stradali od nacizma, ukrajinski narod je previše dugo stradao od nacizma da na to i dalje gledamo lakomisleno – rekao je on.

Rusija je spremna na pregovore po pitanju Ukrajine u svakom trenutku, ali kada ukrajinska vojska prekine da pruža otpor i položi oružje.

– Niko nema namjeru da ih ugnjetava, niko ih neće napadati, neka se vrate svojim porodicama. A ukrajinskom narodu hajde da osiguramo mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini – rekao je on.

autor: faktormagazin, video:RT, foto: expreso.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.