Moguće povlastice za vakcinisane?

Moguće povlastice za vakcinisane?

Njemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanim osobama omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva.

O izmjenama bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak.

Njemačka savezna ministarka pravosuđa je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije poput obaveznog testiranja ili karantine nakon povratka iz inostranstva, navodi DW.

Ako se zaključi kako vakcina ne samo da štiti one koji su je primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da se „teoretsko pitanje“ izuzetaka za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko delovanje.

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik „Bild”, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh u kojem se zaključuje kako vakcinisani protiv koronavirusa posjeduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativni antigenski test.

Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboljeli korona virus.

Njemački ministar zdravstva, koji je ovu mogućnost najavio već pre nekoliko nedjelja, je rekao da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mjera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni.

Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, zavisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativni korona-test, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.