Naučnici utvrdili zašto nastaju rijetki ugrušci od vakcine

Naučnici utvrdili zašto nastaju rijetki ugrušci od vakcine

Naučnici vjeruju da su pronašli „okidač“ zbog kojeg dolazi do pojave izuzetno rijetkih krvnih ugrušaka poslije primanja vakcine AstraZeneka.

Timovi iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pokazali su kako se, u pojedinim slučajevima, protein u krvi vezuje za ključne komponente vakcine.

Naučnici misle da to pokreće lančanu reakciju, koja uključuje imuni sistem, koja može kulminira i dovede po pojave opasnih ugrušaka.

Smatra se da je ova vakcina spasila oko milion života tokom pandemije korona virusa.

Međutim, zabrinutost zbog rijetkih krvnih ugrušaka oblikovala je način na koji se ova vakcina daje ljudima širom svijeta, kao što je alternativa koja se nudi mlađima od 40 godina u Velikoj Britaniji.

Naučnici su postali i detektivi, kako bi otkrili šta se dešava i da li se to može spriječiti.

Tim iz Kardifa dobio je hitno vladino finansiranje da pronađe odgovore.

Naučnici kompanije AstraZeneka takođe su se pridružili istraživačkom projektu.

Portparolka AstraZeneke naglasila je da je veća vjerovatnoća da će se ugrušci pojaviti zbog zaraze kovidom nego zbog vakcine i da još nije pronađeno puno objašnjenje zašto se oni pojavljuju.

„Iako istraživanje nije definitivno, ono nudi zanimljive uvide i AstraZeneka istražuje načine kako da iskoristi ove nalaze kao dio napora da uklonimo ovaj izuzetno rijetki neželjeni efekat“, dodala je ona.

Postojala su dva početna traga za istraživanje rijetkih krvnih ugrušaka:

  • Veći rizik od ugrušaka uočen je samo kod nekih vakcina
  • Ljudi sa ugrušcima imali su neobična antitijela koja su napadala protein u njihovoj krvi nazvan trombocitni faktor četiri

Sve vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji djeluju tako što pokušavaju da ubace deo genetskog koda korona virusa u tijelo, kako bi trenirali imuni sistem.

Neke djeluju uz pomoć mjehura masti koji sadrži genetski materijal virusa, dok AstraZeneka koristi adenovirus (posebno virus koji izaziva prehladu kod šimpanzi) kao mikroskopskog poštara.

Istraživači su mislili da bi adenovirus mogao da bude povezan sa rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi.

Tako su koristili tehniku zvanu krio-elektronska mikroskopija da bi snimili snimke adenovirusa sa detaljima na molekularnom nivou.

Njihova studija, objavljena u časopisu Science Advances, otkriva da spoljašnja površina adenovirusa privlači protein faktora trombocita četiri na sebe poput magneta.

„Adenovirus ima izuzetno negativnu površinu, a trombocitni faktor četiri je izuzetno pozitivan i te dve stvari se prilično dobro uklapaju“, rekao je za BBC profesor Alan Parker, jedan od istraživača na Univerzitetu u Kardifu.

„Uspeli smo da dokažemo vezu između ključnih oružja adenovirusa i faktora trombocita četiri.

„Ono što imamo je okidač, ali predstoji još mnogo koraka.“

Izvor: BBC

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.