Nestaje Amazonija! Sijeku „kao da sutra ne postoji“!

Nestaje Amazonija! Sijeku „kao da sutra ne postoji“!

Sječa prašume Amazonije dostigla je najveći nivo u proteklih 15 godina, a u odnosu na prošlu godinu pojačana je za 22 odsto.

 

Podaci Brazilske agencije za istraživanje svemira (Inpe) u suprotnosti su sa brazilskim obećanjima na klimatskom samitu u Glazgovu da će do 2030. godine prestati sječa i započeti proširivanje šumskih površina.

Oko 13.235 kvadratnih kilometara je posječeno u periodu 2020. na 2021. godinu, što je najveće krčenje zabilježeno još od 2006. godine.

Amazonija je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i više od milion ljudi u brojnim domorodačkim plemenima.

Najveća prašuma na svijetu služi i kao ogromno skladište ugljen-dioksida, ključno za usporavanje globalnog zagrijavanja.

Ministar za zaštitu životne okoline Žoakim Lejte kaže da su podaci uznemirujući i da se mora biti odlučniji u borbi protiv te prakse.

Sa druge strane, pod administracijom predsjednika Žaira Bolsonara krčenje šuma je pojačano, a prvi čovjek Brazila je od početka svog mandata ohrabrivao poljoprivrednu aktivnost i rudarenje u područjima prašume.

Bolsonaro se takođe više puta sukobljavao sa agencijom Inpe, koja redovno izvještava o promjenama površine Amazonije, a brazilski predsjednik je agenciju optužio da blati reputaciju zemlje.

Obećanje brazilskih vlasti podrazumijeva ulaganje 19,2 milijarde dolara iz javnih i privatnih fondova, koje je namijenjeno za oporavak uništenih površina, borbu protiv požara i podršku domorodačkom stanovništvu.

FAKTOR magazin

B92

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.