Banjalučanin Nikola Bjelajac pobjednik plivanja za Časni krst u Majamiju

Banjalučanin Nikola Bjelajac pobjednik plivanja za Časni krst u Majamiju

Nikola Bjelajac pobjednik plivanja za Časni krst u Majamiju.
Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Floridi, u organizaciji crkve Svetog Simeona Mitoročivog iz Majamija, a pobjednik trke je Nikola Bjelajac, koji je rodom iz Banjaluke, a trenutno živi u Majamiju.
Ovaj Banjalučanin je kazao da mu je drago što je baš on prvi doplivao do Časnog krsta.- Ranije sam živio u Čikagu, pet godina, a u Majami sam se preselio prije sedam dana. Velika mi je čast biti sa ocem Milanom i našom zajednicom u Majamiju, da smo svi ovdje došli da plivamo i da pokažemo šta radimo. Naša vjera je veoma usađena u našem narodu i drago mi je da se dosta nas okupilo ovdje – rekao je Nikola.I na zvaničnoj „Fejsbuk“ stranici grada Banjaluka, objavljeno je da je Banjalučanin prvi doplivao do Časnog krsta u Majamiju.

Nakon liturgije i vodoosvećenja u crkvi, plivanje za Časni krst održano je na plaži u obližnjem Halandejl Biču, prenio je Majami glasnik.

U plivanju za Časni Krst ove godine učestvovalo je do sada rekordnih 25 takmičara.

Ovo je bio osmi put da Crkva Svetog Simeona Mitoročivog iz Majamija organizuje Bogojavljensko plivanje na južnoj Floridi.

Srpska pravoslavna crkva juče je proslavila Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u rijeci Jordanu.

U Srbiji je običaj da se na Bogojavljenje u rijeku, jezero ili more baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi do njega i uzeti ga.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.