Omikron otkazao Svjetski ekonomski forum u Davosu, Holandija zaključana, u Londonu vanredna situacija

Omikron otkazao Svjetski ekonomski forum u Davosu, Holandija zaključana, u Londonu vanredna situacija

U svijetu je do sada zaraženo 274,7 miliona ljudi, a preminulo više od 5,3 miliona. Dato je 8,6 milijarde doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

 

Dok u Srbiji epidemiolozi kažu da ne podržavaju novogodišnje proslave i očekuju porast broja zaraženih u januaru, u Holandiji je uvedeno zaključavanje, a u Londonu vanredna situacija kako bi se ublažio pritisak na bolnice zbog širenja novog soja virusa – omikron.

Prema najnovijim zvaničnim podacima od ponedeljka, 20. decembra, u Srbiji je u posljednja 24 sata korona virus odnio 31 život, a novozaraženih je 1.029.

Tradicionalni godišnji skup poslovnih i političkih lidera na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj odložen je zbog širenja omikrona.

Sastanak je trebalo da bude održan u Švajcarskoj od 17. do 21. januara, ali je sada planiran za „početak ljeta“.

Holandija je započela striktno zatvaranje tokom Božića zbog zabrinutosti usljed širenja omikrona, a premijer Mark Rute kaže da su mjere „neizbježne“ i da će trajati do 14. januara.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je je upotrebu vakcine američke kompanije Novavaks, čime je ovo cjepivo postalo peto koje ima dozvolu za korišćenje u EU.

Iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopšteno je da je zabilkježeno osam slučajeva miokarditisa kod djece uzrasta od pet do 11 godina koja su primila Fajzer/Bajontek vakcinu protiv korona virusa.

Nije potvrđeno da li postoji veza između slučajeva miokarditisa i vakcina, prenosi Rojters.

Takođe nije poznato kolika je stopa miokarditisa u toj grupi među vakcinisanom ni među nevakcinisanom djecom.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.