PETI DAN SUKOBA: Vazdušni udari i salva raketa

PETI DAN SUKOBA: Vazdušni udari i salva raketa

Izrael je protekle noći izvršio artiljerijske i vazdušne udare na palestinske militante u Pojasu Gaze dok i dalje traje konstantna raketna vatra duboko u izraelskoj teritoriji.

Sukobi su ušli u peti dan, bez naznaka popuštanja. Izraelska vojska saopštila je iza ponoći da vazdušne i kopnene snage vrše napade u enklavi koja je pod kontrolom Hamasa. Ubrzo je uslijedila salva raketa iz Gaze.

U saopštenju nije navedeno više detalja, ali izraelski dopisnici za vojna pitanja, koji dobijaju informacije od oružanih snaga, navode da ovo nije kopnena invazija i da artiljerija dejstvuje sa izraelske strane granice.

Stanovnici sjeverne Gaze, nedaleko od granice sa Izraelom, kažu da nema znakova prisustva izraelskih kopnenih trupa unutar enklave, ali javljaju o žestokim artiljerijskim napadima i desetinama vazdušnih udara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je juče da će za kampanju „biti potrebno više vremena“. Izraelski zvaničnici navode da Hamasu mora biti nanesen težak udarac radi odvraćanja prije bilo kakvog prekida vatre.

Zvuk artiljerijske vatre i eksplozija odjekivao je jutros širom sjevernih i istočnih dijelova Gaze. Očevici kažu da su mnoge porodice napustile svoje domove iz oblasti u blizini granice i da su neke potražile skloništa u školama kojima upravljaju UN.

Savjet bezbjednosti UN održaće javnu raspravu o pogoršanju nasilja između Izraela i Palestinaca u nedjelju, 16. maja.

Najmanje 109 ljudi poginulo je u Gazi, uključujući 29 djece, a sedam u Izraelu tokom prethodna četiri dana.

Prema zvaničnim izraelskim izvorima, u Gazi je gađano blizu 1.000 meta koje su povezane sa militantima. Do sada je oko 1.750 raketa ispaljeno na Izrael, a 300 je palo poslije kraćeg leta u Pojasu Gaze.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.