Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji

Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji

U UN u Njujorku počela je sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj se razmatra šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na KiM.

Srbiju na sjednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

U izvještaju o radu UNMIK-a za period od septembra 2021. do marta ove godine generalni sekretar UN izrazio je žaljenje što u dijalogu Beograda i Prištine do sada postignut samo „ograničen napredak“ i ukazao da dijalog, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija“, istakao je generalni sekretar UN u izvještaju.

Selaković sa Guteresom: Srbija dosljedno stub stabilnosti na zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je u Njujorku na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom da je Srbija dosljedno stub političke stabilnosti na zapadnom Balkanu i informisao ga o situaciji u regionu.

On je ponovio da je Srbija apsolutno opredijeljena za očuvanje mira i bezbjednosti i da će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Selaković je rekao Guteresu da je kontinuirano razmatranje situacije na Kosovu i Metohiji pred Savjetom bezbjednosti UN od suštinske važnosti kako za Srbiju, tako i za međunarodnu zajednicu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U kontekstu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, Selaković je podvukao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, istakavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana Unmika u nesmanjenom obimu i sa neizmijenjenim mandatom.

Selaković je informisao generalnog sekretara UN o učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, poručivši da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost srpskog naroda i krhku bezbjednosnu situaciju u Pokrajini.

Posebnu pažnju u razgovoru Selaković je posvetio problemu interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

On je naglasio da Srbija svoj puni doprinos djelovanju UN i očuvanju međunarodnog mira pruža kroz učešće u misijama UN širom svijeta.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.