Poljaci se SPREMAJU ZA RAT – Uskoro ćemo imati NAJAČU VOJSKU U EVROPI

Poljaci se SPREMAJU ZA RAT – Uskoro ćemo imati NAJAČU VOJSKU U EVROPI

Još od početka rata u Ukrajini, Poljska je označena kao “prva linija odbrane” od Rusije, a samim tim i kao veoma osjetljiva zemlja.

U intervjuu za poljske medije, ministar odbrane ove zemlje Mariusz Blaszczak najavio je rapidan rast vojne moći Poljske.

Rekao je da će se nastaviti sa vojnom podrškom Ukrajini, kako bi se, uprkos svom gostoprimstvu Poljaka, ipak izbjegao novi talas migranata.

“Bićemo najjača vojska u Evropskoj uniji, štaviše, već možemo da čitamo u stranoj štampi da gradimo najjaču vojsku u Evropi. Podložni smo kritikama opozicije. Vjerujem da se oni koji nas kritikuju i ismijavaju, ne štete Poljskoj”, rekao je za TVP Info.

“Poljska vojska, nikada nije bila tako jaka kao danas. Biće još jača, jer će sve naredbe koje smo dali ranije, biti realizovane ove godine“, dodao je on. Blaszczak je rekao, da su prve isporuke Patriota i turske bespilotne letelice Bayraktar ​​već stigle u Poljsku 2022. godine.

Ove godine će se na teritoriji zemlje pojaviti Abrams, tenkovi HIMARS, korejski analozi HIMARS Chunmoo, avioni FA-50, helikopteri poljske proizvodnje AV101 PZL Svidnik, modularni sistemi malokalibarskog naoružanja Groti, i još jedna serija korejskih tenkova K2 i K9 ACS, naveo je on.

Blaszczak je u razgovoru objasnio da je Poljska na putu da stvori vojsku od 300.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, krajem prošle godine oružje je posjedovalo 164.000 Poljaka. Poređenja radi, 2015. godine taj broj je iznosio tek 95 hiljada.

“Možda su tada mislili da će nas Nijemci zaštititi?“ reko je cinično ministar Blaszczak tadašnjim vlastima koje su imale visoke kriterije za posjedovanje oružja.

On je objasnio, da cilj vlade nije samo da ojača poljsku vojsku, već i da podrži Ukrajinu, čija je kritična infrastruktura pod vatrom.

“Poljaci su veoma gostoljubivi, jer su prihvatili milione izbeglica, ali ako se sljedeći talas migracija može spriječiti, onda to mora da se uradi podrškom Ukrajini, obezbjeđivanjem protivvazdušnih i protivraketnih instalacija, a to je upravo ono što SAD rade”, rezimirao je on.

autor:agencije, foto:AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.