Predlažu uvođenje četvrtog svjetla na semaforu: Evo čemu bi trebalo služiti

Predlažu uvođenje četvrtog svjetla na semaforu: Evo čemu bi trebalo služiti

Na semaforu crveno znači stani, a zeleno idi. Transportni inženjeri sa Državnog univerziteta Sjeverne Karoline predlažu novi pristup – korišćenje bijelog svjetla, koje bi autonomnim vozilima omogućilo da poboljšaju protok saobraćaja, i na taj način dali do znanja ljudskim vozačima šta se dešava. U računarskim simulacijama, ovaj pristup je značajno poboljšao vrijeme putovanja kroz raskrsnice i smanjio potrošnju goriva.

Crveno svjetlo će i dalje značiti stop. Zeleno svjetlo će i dalje značiti vozi, dok bi bijelo svjetlo upozoravalo ljudske vozače da jednostavno prate autonomno vozilo ispred sebe. Koncept bijelog svjetla se zasniva na mogućnosti bežične komunikacije između autonomnih vozila i računara koji kontroliše saobraćajni signal. Kada se dovoljan broj autonomnih vozila približi raskrsnici, bijelo svjetlo bi se aktiviralo.

U ovom scenariju, semafor bi radio normalno kada je procenat autonomnih vozila na raskrsnici nizak, ali kada se taj broj poveća, bijelo svjetlo bi signaliziralo vozačima (ljudima) koji se nalaze u koloni da su autonomna vozila preuzela kontrolu i da jednostavno prate auto ispred sebe. Autori studije navode da bijelo svjetlo ne mora biti jedina opcija i da može biti bilo koje boje.

Naučnici su testirali ovaj sistem pomoću mikroskopskih simulatora saobraćaja. Kada je raskrsnica koristila bijelo svjetlo, gužve u saobraćaju su se smanjile za tri odsto kada je samo 10 odsto vozila bilo autonomno, a taj procenat se povećao na 10,7 odsto kada je bilo 30 odsto autonomnih vozila.

Kako piše Revija HAK, autori studije sugerišu da bi pilot programi korišćenja bijelog svjetla mogli biti sprovedeni u kontrolisanim okruženjima, kao što su luke, gdje se očekuje da će komercijalna vozila, koja će uglavnom biti autonomna, brzo i efikasno kretati.

autor:bl-portal.ba
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.