Rastu tenzije: Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

Rastu tenzije: Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu u pravcu mora kod svoje istočne obale, a uoči planiranih vojnih vježbi snaga Južne Koreje i SAD, kao i posjete regionu američke potpredsjednice Kamale Haris.

 

Južnokorejska vojska saopštila je da se radi o raketi kratkog dometa, ispaljenoj iz oblasti Taehon u provinciji Sjeverni Pjongjang, a projektil je letio oko 600 kilometara na visini od 60 kilometara, prenosi Rojters.

„Sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete je teška provokacija, koja prijeti miru i bezbjednosti korejskog poluostrva i međunarodne zajednice“, saopštio je Generalštab vojske Južne Koreje.

Nakon najnovijeg lansiranja, glavnokomandujući južnokorejske armije Kim Seung-kjum i komandant američkih snaga za Koreju Pol La Kameradis, razmotrili su aktuelnu situaciju i potvrdili spremnost da odgovore na svaku prijetnju ili provokaciju Sjeverne Koreje.

Nacionalni savjet za bezbjednost Južne Koreje održao je hitan sastanak kako bi razmotrio odgovor na lansiranje i osudio taj akt kao kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i neopravdanu provokaciju.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.