Rusija pred UN-om: Ukrajina gura svijet na ivicu NUKLERANE KATASTROFE

Rusija pred UN-om: Ukrajina gura svijet na ivicu NUKLERANE KATASTROFE

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je danas da akcije Kijeva u oblasti atomske centrale Zaporožje guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe.

„Prave razmjere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva“, rekao je Nebenzja na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da je zračenje u centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali da je pitanje dokle će to tako biti, ukoliko ukrajinska vojska nastavi granatiranje, prenio je „Sputnjik“.

Nebenzja je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata punoću svoje odgovornosti“ i da neće sprečavati provođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

„S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rješavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je prije moguće – možda čak i prije kraja avgusta“, naglasio je ruski diplomata.

U granatiranju atomske centrale Zaporožje koje je izvršila ukrajinska vojska djelimično je oštećena termalna jedinica i oprema sistema za hlađenje, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je centrala građana iz pravca Nikopolja topovima kalibra 152 milimetra.

„Kao rezultat, djelimično je oštećena termalna jedinica koju centrala koristi za spostvene potrebe i oprema za bazene sistema za hlađenje nuklearnih reaktora“, rekao je šef Kontrolnog centra pri Ministarstvu odbrane potpukovnik Mihail Mizincev.

autor:agnecije, foto:ap

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.