Rusija testirala “oružje sudnjeg dana” (VIDEO)

Rusija testirala “oružje sudnjeg dana” (VIDEO)

Sa kosmodroma “Pleseck” uspješno je iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa “Sarmat”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Radi se o prvom testiranju ove rakete u sklopu državnog programa.

– Danas u 15 sati i 12 minuta po moskovskom vremenu na Državnom kosmodromu “Pleseck” u Arhangelskoj oblasti iz silosa je uspješno izvedena proba interkontinentalne balističke rakete “Sarmat”. Postavljeni zadaci su ispunjeni u potpunosti. Na svim etapama leta potvrđene su karakteristike rakete. Ona je stigla do cilja, na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka – navelo je ministarstvo.

 

Prema njihovim riječima, “Sarmat” u odnosu na svoje prethodnike ima drastično veći dijapazon borbene opreme kako što se tiče blokova, tako i tipova, uključujući hipersoničnost.

– Nova raketa je u stanju da uništava ciljeve na velikim udaljenostima, koristeći različite pravce kretanja – ističu u izvještaju.

Pored toga, ona ima i jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano zaobiđe sve postojeće sisteme PVO.

– “Sarmat” je danas najmoćnija raketa koja može da uništi cilj na najvećoj razdaljini i koja će značajno povećati bojevu moć ruskih strateških nuklearnih snaga – zaključuje se u izvještaju.

 

Raketa je, dodaju, djelo isključivo domaćeg vojno-industrijskog kompleksa.

S obzirom na to da će naslijediti oružje tako zvučnog imena, RS-28 nije izbjegao jednako zloglasni nadimak – SS-Ks-30 satana 2 ili satanin sin. To je definitivno najmoćnija raketa kojom će Putin sada raspolagati, a i Rusi tvrde da takvih raketa nema na svijetu.

RS-28 Sarmat je težak 208 tona, dugačak 35,5 metara i prečnik od tri metra. Može da nosi 10 tona tereta, što znači da može da bude napunjen sa 10 težih nuklearnih bojevih glava ili 15 lakših.

“Oružje sudnjeg dana”, kako ga neki na Zapadu nazivaju, navodno ima domet od 18 000 kilometara, a sarmatovi dizajneri tvrde da je sistem neka vrsta ubice raketnog štita jer su njegove rakete u stanju da izbjegnu odbrambene radarske sisteme.

Čestitke od Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na uspešnom lansiranju i poručio da će ovaj raketni kompleks, koji nema pandana u svetu, osigurati bezbjednost Rusije.

Prema njegovim riječima, ovaj raketni kompleks će osigurati bezbednost Rusije i natjerati one koji pokušavaju da joj prijete, da se zamisle.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.