Rusija u pregovorima sa NATO članicom Turskom o dizajnu borbenog aviona pete generacije

Rusija u pregovorima sa NATO članicom Turskom o dizajnu borbenog aviona pete generacije

Ismail Demir, presjedavajući Predsjedništva industrije odbrane koja je turska vladina agencija, izjavio je u medijima u septembru da Ankara za dizajn ovakvog aviona traži kooperanta među prijateljskim državama.
Moskva je spremna da pomogne NATO članici Turskoj da razvije najnoviji borbeni avion, u nedelju nam je otkro ministar odbrane Rusije. Ankara je prethodno naglasila da je po ovom pitanju otvorena za sarafnju sa prijeteljskim zemljama.
“Rusija je konstantno izražavala spremnost da asistira Turskoj (u razvoju borbenog aviona pete generacije) i trenutno je ovaj projekat u fazi pregovora” izjavio je za RIA Novosti Dmitri Šugajev, šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku kooperaciju (FSMTC)..
Sjedinjene američke države su Tursku isključile iz F-35 programa još 2019 godine tako što su otkazale isporuku obećanih aviona Ankari. Razlog je bio odbijanje Turske da se povinuje zahtjevima SAD-a i otkaže nabavku S-400 odbrambenih raketnih sistema od Ruske federacije.
Turska je naglasila da će sama da bira svoje partnere za nabavku odbrambenih sistema bez obzira na pritiske izvana koji su bili i očekivani s obzirom da je Turska članica NATO vojnog bloka predvođenog SAD-om.
2019 godine predsjednik Vladimir Putin je svom turskom kolegi, predsjedniku Redžep Erdoanu, lično prezentovao ruski višenemjenski borbeni avion Su-57.
FAKTOR magazin
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.