Ruska crkva: Papine izjave neće pomoći smirivanju tenzija

Ruska crkva: Papine izjave neće pomoći smirivanju tenzija

 Papa Franja je u intervjuu koji je dao za italijanske novine „Corriere della Sera” pogrešno intepretirao razgovor s ruskim patrijarhom Kirilom, koji je vođen 16. marta, navela je danas Moskovska patrijaršija.

U saopštenju se navodi da će to „teško doprinijeti konstruktivnom dijalogu izmedu rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve, koji je naročito sada neophodan“.

„Za žaljenje je što mjesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj tog dijaloga”, istaklo je odjeljenje patrijaršije za spoljne odnose.

Navodi se da su neke činjenice, koje je patrijarh predočio papi u razgovoru 16. marta putem video linka, potpuno ignorisane ili samo površno spomenute u zapadnim medijima.

Lider ruske crkve rekao je da je sukob poceo od 2014. godine, u vrijeme sitaucije u Kijevu koja je dovela do promjene vlasti u Ukrajini, a naročito se osvrnuo na događa od 2. maja iste godine u Odesi, kada su „akcije nacističkih grupa izazvale smrt velikog broja mirnih civila koji govore ruski“.

Patrijarh Kiril je u tom razgovoru dodao da je Rusija u vrijeme nestanka sovjetske ere bila uverena da se NATO neće širiti na istok, ali da je to obećanje kasnije prekršeno, jer su se čak i bivše sovjetske balticke republike pridružile tom vojnom bloku.

„Rezultat toga je da je NATO prišao samo na 130 kilometara od Sankt Petersburga, sa projektilima kojima je potencijalno treba samo nekoliko minuta da stignu do tog grada”, istakao je patrijarh.

U saopštenju se ističe da bi, ako Ukrajina uđe u NATO, projektili mogli da dolete za samo nekoliko minuta do Moskve, što Rusija nikada ne bi smjela da dozvoli.

Papa Franja rekao je u utorak za Corriere della Sera, pored ostalog, da je „patrijarh Kiril proveo prvih 20 minuta čitajući sa papira opravdanja za rat u Ukrajini” i dodao da „duhovni lideri nisu vladini zvanicnici i da ne mogu govoriti jezikom rata“.

Papa je tada istakao nedostaje volje za postizanje mira, kao i da je pesimista u pogledu šansi za brzo rješenje ukrajinskog sukoba. Pres služba Vatikana saopštila je nakon razgovora 16. marta da je papa Franja pozvao patrijarha Kirila „da udruže snage u ime mira“, a ruska crkva je saopštila da su strane razgovarale o situaciji u Ukrajini, stavljajući akcenat na „humanitarne aspekte aktuelne krize i djelovanje Ruske pravoslavne crkve i Rimokatolicke crkve da prevaziđu njene posljedice.

“ Papa i patrijarh Kiril su na kraju razgovora izrazili nadu u „brzo postizanje poštenog mira“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.