„Sindrom slomljenog srca“ u porastu.

„Sindrom slomljenog srca“ u porastu.

Sindrom, formalnije poznat kao takotsubo ili stresna kardiomiopatija, proizvodi simptome koji se osjećaju kao srčani udar. Prema najnovijim istraživanjima koja su sprovedena u Americi, slučajevi „sindroma slomljenog srca“ su u porastu, naročito kod žena srednjih godina.

 

Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u Journal of the American Heart Association otkrilo je da su žene u dobi od 50 do 74 godine „najistaknutija grupa“ u riziku za sindrom slomljenog srca. Sindrom je uzrokovan fizičkim ili emocionalnim stresom koji dovodi do disfunkcije srčanih mišića, a većina pacijenata se oporavi za nekoliko dana.

„Postoji nešto što se potencijalno događa oko perimenopauze, tako da obuhvata period od 50 godina pa sve do 74 godine“, naglašava doktorka  Suzan Čeng, autorka istraživanja i direktorica istraživanja javnog zdravlja na Institutu za srce Cedars-Sinai Smidt u Los Anđelesu.

U periodu od 1. marta do 30. aprila, kardiolozi su pregledali 258 pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, od kojih je 7,8 odsto imalo sindrom slomljenog srca, u poređenju sa 1,7 odsto prije pandemije.

„Pandemija kovida donijela je višestruke nivoe stresa u životima ljudi širom zemlje i svijeta. Stres može imati fizičke efekte na naša tijela i naša srca, o čemu svjedoči sve veći broj dijagnoza stresne kardiomiopatije s kojima se suočavamo“, otkrili su naučnici iz Los Anđelesa.

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.