Šta je Merkelova molila Putina?

Šta je Merkelova molila Putina?

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji u vezi sa migrantima na bjelorusko-poljskoj granici, saopštila je pres-služba Kremlja. Njemačka strana navodi da je Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk.

Kancelarka je danas pozvala Putina u vezi sa situacijom na bjelorusko-poljskoj grancii. Ona je istakla da je instrumentalizacija migranata koju sprovodi bjeloruski režim nehumana i neprihvatljiva i zamolila predsjednika Putina da utiče na to“, napisao je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert na Tviter nalogu.

Sa svoje strane, ruski lider je tokom razgovora apelovao na zemlje EU na ostvare direktne kontakte sa Minskom, a sve u cilju rješavanja problema na granici.

Detaljno je razmotrena situacija u vezi sa migrantima na granicama Bjelorusije sa zemljama EU. Izražena je zabrinutost zbog humanitarnih posljedica migrantske krize. Putin i Merkelova su se dogovorili na nastave razgovor na tu temu“, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Državni granični komitet Bjelorusije u ponedjeljak je saopštio da je velika grupa migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike krenula ka bjelorusko-poljskoj granici. Uveče je Služba saopštila da je situacija sa migrantima na granici i dalje izuzetno napeta: više od dvije hiljade izbjeglica, uključujući mnogo žena i djece, zaustavilo se ispred poljske ograde na graničnoj liniji. Poljske snage bezbjednosti ih ne propuštaju, a migranti su pokušavali da prođu kroz postavljenu bodljikavu žicu koja služi kao prepreka.

U poslednje vrijeme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

Izvor: Sputnik

Foto: John Macdougall/AFP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.