SKANDAL u Hrvatskoj: Uhapšena „premijerova miljenica“

SKANDAL u Hrvatskoj: Uhapšena „premijerova miljenica“

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca u Zagrebu, policija je danas uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i direktora Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica, kao i još dvije osobe. Hrvatski mediji navode da je Gabrijela Žalac oduvijek bila miljenica premijera.
U saopštenju ove kancelarije se navodi da su oni uhapšeni u saradnji evropskog javnog tužioca i hrvatskim Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) i da su u toku hitne dokazne radnje.

Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Centralnoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano za postupke javne nabave informatičkog sistema.

Iz Direkcije policije saopšteno je da je riječ o sumnjivom poslu izrade softvera vrijednog oko 16,2 miliona kuna (oko 250 miliona dinara), koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije u vrijeme dok ga je predvodila Gabrijela Žalac dodjelilo firmi Ampelos, prenijela je Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je iznenađen hapšenjem Gabrijele Žalac i još nekoliko osoba.

„Znam šta sam pročitao, drugo ne znam ništa, prezumpcija nevinosti postoji. Cilj je boriti se protiv korupcije, ali osim toga više neću reći ništa“, rekao je Plenković.

Dodao je da je Žalac još uvijek članica Predsjedništva HDZ-a, a hrvatski mediji za bivšu ministarku navode da je oduvek bila premijerova miljenica koju je energično uvijek i od svega branio.

Na pitanje da li je HDZ danas isti kao i u vrijeme nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je osuđen zbog više krivičnih djela primanja i davanja mimta, te da je to rekao poslanik Raspudić, Plenković kaže: „O, pa to je (Zoran) Milanovićev glasnogovornik, bio je ljevičar tamo u Mostaru, sad glumi domoljuba“, rekao je Plenković, a novinar je na to uzvratio da nije mislio na tog Raspudića.

Izvor: Tanjug

Foto: Hrvoje Jelavic Pixsell

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.