Šveđanima bi moglo biti dozvoljeno da mijenjaju pol i sa 12 godina

Šveđanima bi moglo biti dozvoljeno da mijenjaju pol i sa 12 godina

Švedska vlada dala je prijedlog kojim bi se djeci od 12 godina starosti omogućilo da promijene pol bez dodatnih medicinskih pregleda i odobrenja. Nacrt zakona kaže da će za ovo biti potreban samo zahtjev staratelja.

Prijedlog koji je objavljen  u srijedu, a koji dolazi od strane Ministarstva za socijalna pitanja, sadrži dva nacrta zakona. Prvi, koji predlaže izmjene trenutnih procedura kod slučajeva promjene pola i drugi koji je u vezi sa medicinskim tretmanima u izmjeni pola.

Trenutno, izjava ljekara je dovoljna da bi se krenulo  u samu proceduru promjene pola, počevši od 18 godine. Vlada već duže vrijeme pokušava da modernizuje državni Zakon o polnoj pripadnosti.

“Važno je za svakog pojedinca da živi u polu i identitetu koji osjeća. Kada govorimo o promjeni  identiteta, svaki pojedinac zaslužuje da bude tretiran posebno kao individua, a ne samo kao osoba koja izvršava promjenu na genitalijama”, rekla je Lena Halenger ministrica za socijalna pitanja.

Sve dok je granica za ovu vrstu medicinskog tretmana 18 godina, podnosioci zahtjeva za ovaj zahvat neće trebati dozvolu od strane Ministarstva zdravlja da bi uradili isti. U principu, potrebne testove moći će uraditi i porodični ljekar.

Napominju da će biti teško predvidjeti da li će broj zahtjeva za promjenu pola porasti ukoliko dođe do usvajanja ovog prijedloga zakona. Helengrenova je takođe dodala da će komunikacija u procesu između osoba koje žele zahvat I medicinskog osoblja ostati važan faktor.

Prethodni pokušaj usvajanja zakona 2018. godine bio je oštro kritikovan u švedskom pravnom savjetu. Između ostalih stvari tada je bilo predloženo ”spuštanje” starosne granice,  u slučaju zahvata, na 15 godina i to bez potrebnog odobrenja staratelja.

Prijedlog izmjene zakona vide kao veliko pojačanje “trans” prava u švedskoj organizaciji za lezbejska, gej, biseksualna, transdžender, kvir i interseksualna prava (RFSL). Ipak, Anđelika Lundberg, poslanik Demokrata u švedskom Parlamentu, je još prošle godine predložila da se prag za legalnu promjenu pola podigne na 25 godina starosti, jer upozorava da je veliki broj mladih ljudi koji kasnije žale zbog intervencije na promjeni pola.

Izvor: Faktor magazin/ RT

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.