U napadu Al Kaide ubijeno 20 vojnika jemenskih snaga

U napadu Al Kaide ubijeno 20 vojnika jemenskih snaga

Militanti Al Kaide ubili su oko 20 pripadnika jemenskih snaga sigurnosti u napadu u južnoj pokrajini Abjan u utorak, rekao je glasnogovornik južne vojske, prije nego što je ubijeno svih osam napadača.

Militanti su koristili granate na raketni pogon, lako i srednje oružje i vojna vozila u zasjedi na sigurnosnoj kontrolnoj tački u okrugu Ahvar, rekao je Rojtersu Mohamed al-Nakib, glasnogovornik snaga Južnog prelaznog vijeća (STC).

Glavna jemenska južna separatistička grupa STC, koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, prošlog je mjeseca proširila svoju prisutnost širom Abjana u, kako je opisala, potezu borbe protiv „terorističkih organizacija“, posebno Al Kaide.

Al Kaida na Arapskom poluostrvu (AQAP) sa sjedištem u Jemenu iskoristila je sukob između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i Huta koji su na strani Irana kako bi pojačala svoj uticaj.

AQAP je u posljednjoj deceniji preživio intenzivnu kampanju američke vojske, koalicije i Huta, iskorištavajući haos u Jemenu, plemenske simpatije i velike i prazne dijelove južnog Jemena.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.