U Njemačkoj se ponovo raspravlja o uvođenju vojnog roka

U Njemačkoj se ponovo raspravlja o uvođenju vojnog roka

U Njemačkoj se u sklopu reakcije na rat u Ukrajini razvila rasprava o mogućem ponovnom uvođenju opšte vojne obaveze.

„Opšta vojna obveza ne bi samo bila ograničena na služenje u sklopu Bundeswehra nego i u specijalnom sektoru i tehničkoj zaštiti“, rekao je potpredsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Carsten Linnemann za dnevnik Hamburger Morgenpost od četvrtka.

On smatra da bi ponovno uvođenje vojnog roka „pojačalo izdrživost društva u izuzetno teškim trenucima“.

Tome se protivi ministarka odbrane

Njegov stranački kolega i donedavni član predsjedništva CDU Johann Wadephul smatra da bi vojnu obvezu trebalo povezati s „financijskim povlasticama“ poput određenog uračunavanja vremena provedenog na služenju vojne obveze u godine staža, po uzoru na nekadašnju praksu kad se vrijeme provedeno na vojnom roku računalo u staž, ali ne u punom obimu.

„Bundeswehr mora opet biti pojačano uključen u društvo“, smatra Wadephul.

Ponovom uvođenju vojne obveze, koja je ukinuta 2011., protivi se ministarka odbrane i političarka vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Christine Lambrecht, koja smatra da ovog trenutka takva rasprava nikome ne koristi i da postoje pravne prepreke poput mijenjanja ustava.

I sekretarka Bundestaga za Bundeswehr Eva Hoegl ocijenila je da rasprava o vojnoj obvezi u ovom trenutku „ne vodi ničemu“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.