U Njemačkoj zaživio „benzin turizam“

U Njemačkoj zaživio „benzin turizam“

Rastuće cijene motornih goriva kod kuće, podstakle su mnoge Nijemce da se upuste u „benzin turizam“. Uprkos troškovima putarina, sve veći broj Nijemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom.

 

Cijena goriva dostigla je cijenu od gotovo 2,0 evra po litru. To znači da pun rezervoar goriva košta  20 evra više u odnosu na susjednu Poljsku, Austriju ili Češku.

– Vožnja preko granice, samo da bi se napunilo gorivo, vrijedna je truda ako je razlika u cijeni velika, a razdaljina veoma kratka – kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u njemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Svi su zabrinuti zbog porasta cijena goriva. Prema prognozama stručnjaka, cijena goriva do sljedeće godine mogle bi da se utrostruče.

Globalne cijene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usljed otvaranja ekonomija nakon korona mjera.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače. Uticaj ovih faktora na cijene goriva se osjeća ne samo u Njemačkoj, već i širom Evrope.

Sa druge strane, mađarski vozači imaju razlog za radovanje jer je vlada danas objavila da će ograničiti cijene benzina i dizela, zbog naglog poskupljenja motornih goriva.

Ministar u vladi Mađarske, Gergelj Guljaš, rekao je novinarima da će u ponedjeljak u cijeloj zemlji stupiti na snagu ograničenje cijena na 480 forinti (1,50 dolara) po litru goriva, što je ispod prosječne cijene u zemlji od 506 forinti (1,59 dolara) za benzin i 512 forinti (1,61 dolara) za dizel.

Ograničenje će biti na snazi tri mjeseca, nakon čega će biti ponovo razmotreno, rekao je Guljaš. Dodao je da bi benzinske pumpe, koje gorivo budu naplaćivale više od utvrđene granice, mogle da budu zatvorene.

 

 

Share

Jedan komentar na “U Njemačkoj zaživio „benzin turizam“

  1. Bio je kod nas 5 eura (DM maraka) 1993-94. Nije to ništa, mogu to Švabe da izdrže. Naspeš 10 litara i čuvaš za ne daj bože da dijete, ženu, majku, komšiju voziš u bolnicu.
    Sumnjam sada da će ih neko napasti baš da ih tjera od kuće, tako da mogu biti opušteni bar što se toga tiče, a plata im je 100 do 150 puta veća nego što je bila naša. 🙂

    A što se tiče današnjice, neka se primire malo. Sjedneš kod kuće, gledaš malo Zadrugu, učiš svirati gitaru, praviš zimnicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.