ZADUŽUJU SE DA BI POVEĆALI VOJNI BUDŽET Ukrajinu čeka visoka inflacija, dug se mjeri u milijardama dolara

ZADUŽUJU SE DA BI POVEĆALI VOJNI BUDŽET Ukrajinu čeka visoka inflacija, dug se mjeri u milijardama dolara

Ukrajinski parlament odobrio je povećanje izdataka za odbranu usred tekućeg vojnog sukoba sa Rusijom.

 

Prema zakonu koji je usvojila Vrhovna rada Ukrajine, vlada će biti ovlašćena da prikupi dodatnih 7,3 milijarde dolara putem domaćeg zaduživanja.

Ovo će omogućiti da se dodatnih 6,5 milijardi dodeli Ministarstvu odbrane i da se obezbijedi više sredstava za policiju, vojsku i obavještajne službe.

– Moramo da brinemo o pobjedi u ratu. Bolje je rizikovati visoku inflaciju nego ne plaćati vojnicima – rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko o strategiji Narodne banke Ukrajine da štampa više novca.

Marčenko je ranije rekao da se Kijev nada da će dobiti 12-16 milijardi dolara od stranih povjerilaca do kraja godine. Tačan iznos zavisiće od pregovora sa stranim partnerima, rekao je on.

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.