Zaharova otkrila „đavolski plan“ SAD

Zaharova otkrila „đavolski plan“ SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je američku vojno-biološku aktivnost u Ukrajini „đavolskom planom“.

Ona je, koristeći otvorene izvore, napravila hronološki spisak aktivnosti SAD u Ukrajini u vojno-biološkom pravcu.

Otvoreni izvori, kao i dokumenti koji su procurili na Internet, uključujući i preko Vikiliksa, daju približnu predstavu o stepenu uključenosti američkih političkih elita u vojno-biološku aktivnost u Ukrajini, napisala je Zaharova na Telegramu u postu naslovljenom „BioBajden“.

„Previše je praznina u ovom zaista đavolskom planu koje tek treba popuniti“, ocijenila je Zaharova.

Kako je napomenula, spisak nije sveobuhvatan.

SAD su 1991. godine pokrenule program za zemlje bivšeg SSSR-a sa ciljem kontrole/eliminacije sovjetskog oružja za masovno uništenje, uključujući i biološko.

Dvije godine kasnije – potpisivanje ukrajinsko-američkog pakta za spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Zatim slijedi Dodatni protokol uz pakt Ministarstva zdravlja Ukrajine i Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji američkog Ministarstva odbrane (DTRA) o spriječavanju širenja tehnologija, patogena i znanja koji se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja potpisan je 2005. godine.

Prema riječima Zaharove, to je bio početak stvarnog prelaska ukrajinskog vojno-biološkog potencijala u ruke američkih stručnjaka.

Velike američke kompanije vojno-industrijskog kompleksa uključene su 2000. godine u vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini, navela je ona.

Od 2005. do 2014. godine, umjesto da uništi brojne objekte, kompanija „Black & Veatch Special Projects“ koja radi za DTRA, izgradila je i unapredila osam biolaboratorija, uključujući i u Odesi, koja je od 2011. sponzorisana za proučavanje „patogena koji se mogu koristiti u bioterorističkim napadima“, istakla je Zaharova.

„Saradnik Pentagona Nejtan Volf osnovao je 2007. biomedicinku kompaniju ‘Global Viral Forecasting Institute’ (kasnije preimenovana u ‘Global Viral’), koja je imala za cilj neprofitno ispitivanje transgraničnih infekcija, uključujući i u Kini“, napisla je ona.

Sin američkog predsjednika Hanter Bajden i posinak bivšeg američkog državnog sekretara DŽona Kerija, Kristofer Hajnc osnovali su 2009. investicionu kompaniju „Rosemont Seneca Partners“, navela je Zaharova.

Potom je usljedio neustavni državni udar u Ukrajini 2014. godine, dodala je ona.

Zatim Hanter Bajden ulazi 2014. u odbor direktora ukrajinske energetske kompanije „Burisma Holdings“, a iste godine se privatna neprofitna organizacija „Metabiota“ odvojila od kompanije „Global Viral“, sa ciljem istraživanja rizika pandemije.

Za članove odbora „Metabiota“ imenovani su Hanter Bajden, Nil Kalahan i DŽon Deloš iz kompanije „Rosemont Seneca Partners“, navela je Zaharova i dodala da tada Pentagon počinje da finansira „Global Viral“ i „Metabiota“.

„Metabiota“ je 2014. pokazala interesovanje za Ukrajinu i apelovala na Bajdenovog sina da „zaštiti kulturnu i ekonomsku nezavisnost Ukrajine od Rusije“.

„Metabiota“ i „Burisma Holdings“ su iste godine počele da sarađuju na neimenovanom „naučnom projektu u Ukrajini“, napisala je Zaharova.

Prava saradnja „Metabiota“, „Global Viral“ i „Black & Veatch Special Projects“ u programima Pentagona počela je te godine, dok su od 2014. do 2016. realizovani su ugovori „Metabiota“ i Pentagona, uključujući projekat vrijedan 300.000 dolara u Ukrajini.

Prema navodima Zaharove, američka državljanka Uljana Nadežda Suprun, potomak ukrajinskih nacista, imenovana je 2016. na mjesto vršioca dužnosti ministra zdravlja Ukrajine i kvalitativno je proširen program saradnje Pentagona i Ministarstva zdravlja Ukrajine.

Iste godine izbio je svinjski grip među ukrajinskom vojskom koja je čuvala biološku laboratoriju u Harkovu, preminulo je 20 osoba, a incident je zataškan, istakla je ona.

Bivši pomoćnik američkog ministra odbrane Endrju Veber imenovan je 2016. za šefa odjeljenja globalnog partnerstva „Metabiota“.

Iste godine je struktura osnivača „Global Viral“ Nejtana Volfa – fond „EcoHealth Alliance“ uključena u istraživanja o virusima korona koje prenose slepi miševi u Istraživačkom centru u laboratoriji u Vuhanu, nagasila je Zaharova.

Ugovor između DTRA i Ministarstva zdravlja Ukrajine produžen je 2016. u dogovoru sa Ministarstvom odbrane Ukrajine.

Globalna pandemija mutiranog korona virusa slijepih miševa počela je 2019. godine u Vuhanu, navela je ona.

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini počela je 24. februara 2022.

Po hitnom postupku je 24. i 25. februara 2022. pokrenuto uništavanje sojeva u biološkim laboratorijama u Ukrajini, istakla je Zaharova i dodala da je 8. marta 2022. održan govor zamjenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland kada je otvoreno priznala postojanje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u pogledu patogena.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.