„Zelene svečanosti“ ponovo na irskim ulicama

„Zelene svečanosti“ ponovo na irskim ulicama

Irska će u martu proslaviti Dan svetog Patrika paradom na ulicama Dablina, prvi put u posljednje tri godine.

Organizatori proslave nadaju se da će „svečanosti okićene zelenilom“ uliti energiju turizmu, narušenom strogim mjerama zatvaranja zbog kovida 19. Dan svetog Patrika, državni praznik koji se obilježava 17. marta u gradovima i selima širom Irske, bio je jedan od najvećih događaja koji je otkazan 2020. godine, neposredno prije zatvaranja ekonomije zbog širenja virusa korona.

Vlada Irske je prošlog mjeseca ukinula gotovo sva ograničenja uvedena zbog epidemije, uz dobru kampanju vakcinisanja buster dozama vakcina protiv kovida 19. Ostala ograničenja trebalo bi da budu ukinuta kasnije ovog mjeseca. „Naš državni praznik šalje glasnu i jasnu poruku: Irska je ponovo otvorena za turizam i jedva čekamo da razvučemo ‘zeleni tepih’ i dočekamo posjetioce, iz blizine i iz daleka“, izjavila je ministar turizma Ketrin Martin.

Glavna parada u Dablinu, koja je svake godine prije pandemije privlačila oko 500.000 učesnika iz cijelog svijeta, služila je da se započne sezona turizma u irskoj prijestonici i ponovo će ove godine biti glavni dogaćaj petodnevnog festivala. Za ulazak u Irsku i dalje će biti potreban kovid sertifikat, kao što je to slučaj širom EU. Zvaničnici smatraju da će festival povodom Dana svetog Patrika biti ključan za kretanje ka oporavku sektora turizma.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.