Žena se izliječila od HIV-a bez upotrebe lijekova

Žena se izliječila od HIV-a bez upotrebe lijekova

Žena kojoj je prije osam godina dijagnostikovam HIV danas je izlječena od virusa iako nije uzimala nikakvu terapiju, potvrdili su ljekari. Poznata kao pacijent „Esperanza“, ova neimenovana žena od 30 godina iz Argentine, je tek druga osoba ikada koja je uspjela da se izbori protiv opakog virusa samo uz pomoć svog imunog sistema.

 

Njoj je HIV prvi put otkriven 2013. godine, ali sada u tijelu nema ni ostatke virusa. Ona je tokom osam godina lijekove pila samo takom šest mjeseci kada je bila trudna, kako bi bilo sigurno da zdravlje bebe ne bude narušeno.

Naučnici kažu da saznanja do kojih su stigli proučavajući njen slučaj mogu da pomognu da se potencijalno nađe lijek za oko 38 miliona ljudi koji u svijetu žive sa AIDS-om. Istraživači sa Harvarda, govoreći o ovom slučaju, otkrili su da je ona AIDS dobila od bivšeg momka koji je od infekcije preminuo, a ona nije imala nikakva druga oboljenja prouzrokovana prisustvom HIV-a u njenom organizmu.

Oni nisu pronašli nikakve tragove virusa ni u jednoj ćeliji ili tkivu, od 1,5 milijardi koje su pregledali u njenom telu. Ujedno, objavljeno je samo da su njena beba, kao i muškarac sa kojim je dobila dete, HIV negativni.

Ovo je drugi ovakav zabilježeni slučaj. Prije nje to je bila Loren Vilenberg za koju je svijet saznao prošlog avgusta. Ona ima 67 godina, iz San Franciska i HIV joj je prvi put otkriven pre 37 godina.

Ona bi mogla da bude dodata na listu „izlječenih“ pacijenata od HIV uz Timotija Rej Brauna iz Berlina kao i Adama Kasteljeha iz Londona koji su u potpunosti oslobođeni smrtonosnog virusa, ali poslije dugogodišnjih terapija.

Dve žene su međutim potpuno drugačiji slučajevi. Nisu imali nikakve tretmane, uključujući i one eksperimentalne.

Inače, kada se neko zarazi virusom HIV, virus se „zakači“ za DNK imunih ćelija i onda se dalje širi. Terapija koje se primjenjuju mogu da pomognu dalje dupliciranje zaraženih ćelija, ali ne i eliminisanje virusa, što znači da se tretman mora koristiti do kraj aživota.

 

FAKTOR magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.