GRČKA: Protesti ugostitelja širom zemlje

GRČKA: Protesti ugostitelja širom zemlje

Udruženja ugostitelja u Grčkoj organizovala su danas štrajkove i proteste širom zemlje, tražeći obnavljanje finansijske pomoći od Vlade zbog efekata rastuće pandemije virusa korona. Brojni restorani, kafići, barovi i tradicionalne taverne u Atini ostali su danas zatvoreni, uključujući i one u Plaki, boemskoj četvrti grčke prestonice, prenosi AP.

 

Demonstranti u Solunu postavili su prazan mrtvački sanduk ispred zgrade Vlade, dok su u Patri nosili crne balone.

Došlo je do kraćeg sukoba na mitingu u centru Atine, kada je policija zaustavila demonstrante koji su blokirali saobraćaj u blizini premijerove zvanične rezidencije.

Jorgos Kavadas, lider najvećeg grčkog udruženja malih privrednika, rekao je da ugostiteljska preduzeća traže poreske olakšice i subvencije za zakupnine od vlade.

„Podržavamo mjere javnog zdravlja, ali nam je potrebna i pomoć. Nemojmo zaboraviti da su u posljednjih 20 mjeseci ugostiteljski objekti bili zatvoreni najmanje devet, a oni bez prostora na otvorenom ne primaju goste 12 mjeseci. Novac koji je izgubljen nikada neće biti vraćen, tako da je jasno da moramo ozbiljno da razgovaramo”, rekao je Kavadas za grčku državnu televiziju.

Grčka trenutno izvještava o najvećem broju potvrđenih slučajeva pandemije virusa korona i najvišoj stopi smrtnosti od kovida 19 u posljednjih šest mjeseci.

Vlada je ponovo uvela neka ograničenja koja se odnose na jednu trećinu populacije koja je još nevakcinisana.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.