UPOZORENJE: Simbol Banja Luke se urušava! Sa spomenika na Banj brdu otpadaju komadi teški i po nekoliko stotina kilograma!

UPOZORENJE: Simbol Banja Luke se urušava! Sa spomenika na Banj brdu otpadaju komadi teški i po nekoliko stotina kilograma!

Sa vrha spomenika na Banj brdu visi kamena ploča teška nekoliko stotina kilograma.

Na društevnim mrežama osvanule su fotografije spomenika koje su uslikali šetači koji su jutros bili na Banj brdu.

Velika ploča visi na najvišoj tački spomenika i prijeti svaki čas da se uruši.

Danas je na Banj brdu, zbog lijepog vremena bilo dosta šetača, a poznat je i taj poriv Banjalučana da se sa zadnje strane penju na sam spomenik te je rizik po građane zbog toga  veći.

Spomenik je podignut u znak sjećanja na nekoliko hiljada krajiških boraca NOR-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Autor ovog spomenika je Antun Augustinčić.

Visine je 13 metara, a na njemu je ucrtan reljef koji u nizu slika prikazuje borbu i stradanje Krajišnika u Drugom svjetskom ratu.

Spomenik je, simbolično, otovoren 27. jula 1961. godine, a svečanosti je prisutovao i Josip Broz Tito.

Napravljen je od bračkog kamena što se nije pokazalo kao dobar potez, jer je problema sa urušavanjem bilo od samog početka.

Vremenski uslovi u Krajini nisu pogodovali kamenu iz primorja, a spomenik je dijelio sudbinu zemlje u kojoj je i napravljen.

Nakon posljednjeg rata veoma malo se ulagalo u njegovu obnovu. Renovirane su stepenice ispred spomenika i neki drugi stiniji radovi.

Sada spomenik postaje opasan po život prolaznika.

Banj brdo je i napoznatije šetalište u Banjoj Luci te ga svakog vikenda posjeti na hiljade ljubitelja prirode.

 

autor: Faktor

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.