Dodik: Mirni razlaz u BiH jedina opcija

Dodik: Mirni razlaz u BiH jedina opcija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, komentarišući navodnu ideju o promjeni granica na Zapadnom Balaknu, rekao da se u BiH vodi takva polemika kao da je neko objavio rat.

„U suštini se razgovaralo i razgovara o mogućnosti mirnog razlaza u Bosni i Hercegovini, što je jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu. Bakir Izetbegović i njegov vokabular ide za tim da Srbe u Republici Srpskoj i čitavoj BiH naziva agresorom, a želio bi da opet ostanu u BiH kako bi se iskijavao na njima sa raznim svojim koncepcijama od njegovoga oca, koje su uspostavljene još davno i povezane sa muslimanskom državom“, istakao je Dodik.

Naveo je da bi u toj državi „muslimani dominantno odlučivali o svemu u BiH i vladali u svemu, a Srbi vječito bili kažnjeni“.

„U uslovima kada on i njegova partija razgovaraju o tome i donose deklaracije kako treba Bosnu organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, onda jedina varijanta koja može biti realna – da se mirno raziđemo i to je nešto što ja naravno posljednjih godina apsolutno preferiram i mislim da je to jedino i realno“, naglasio je Dodik.

Istakao je da mu je drago što je došlo do tog razgovora u BiH.

„Oni žele da naprosto mobilišu sve one svoje pratioce koji su ih pratili niz godina i u samom ratu i mogli smo da vidimo tu histeriju. Mnogi govore, bar što se tiče BiH, da neće biti i da nisu za promjenu granica. Naravno, ni ja nisam za promjenu granica. Granica između Republike Srpske i drugog entiteta je uspostavljena međunarodnim sporazumom i ona tu postoji, ona je međunarodno priznata“, kazao je Dodik.

Dodao je da i u Republici Srpskoj postoje oni koji su, čim se pojavila priča o podjeli BiH, našli za shodno da napadnu Republiku Srpsku i srpsku stranu u cjelini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da se Srbija ne miješa u unutrašnje odnose u BiH i da podržava intergitet kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srpske u okviru BiH.

„Uvijek smo spremni da razgovaramo o svim temama ne kidišući na ljude koji drugačije misle i spremni da čujemo šta o svemu misle svi ljudi, pripadnici bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda i naravno, posebno šta o svemu tome misli Republika Srpska, rukovodstvo Republike Srpske i srpskog naroda, predvođeni predsjednikom Dodikom“, naglasio je Vučić u izjavi novinarima, nakon vježbe „Odgovor 2021“  .

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.