Zaharova: Neprijateljski koraci SAD prema Rusiji, platiće štetu

Zaharova: Neprijateljski koraci SAD prema Rusiji, platiće štetu

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su temperaturu sukoba Moskve i Vašingtona ozbiljno podigli neprijateljski koraci SAD, koje će morati da plate za nanošenje štete bilateralnim odnosima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su nove američke sankcije u suprotnosti sa proklamovanom željom predsjednika SAD Džozefa Bajdena da normalizuje odnose sa Moskvom, što je rekao ruskom kolegi Vladimiru Putinu početkom sedmice.

Bajden je rekao danas da je odobrio sankcije svim sektorima ruske privrede, uključujući mjere usmjerene na suvereni dug Rusije kroz ograničenja sposobnosti američkih finansijskih institucija da trguju takvim dugom.

Prema odluci, nove sankcije će se odnositi na finansijske institucije Rusije, tehnološke kompanije, ali i na 32 pojedinca.

Bajdenova administracija je navela da se nove američke sankcije Rusiji uvode zbog sajbernapada, operacija stranog uticaja i zbog drugih slučajeva, prenosi „The Hill”.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna.

Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbjeđuju podatke ruskim obavještajnim službama.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.