ZAPALILO SE „BURE BARUTA“ Šta se krije iza sukoba koji bjesne na ulicama Kazahstana: Vanredno stanje, pala vlada

ZAPALILO SE „BURE BARUTA“ Šta se krije iza sukoba koji bjesne na ulicama Kazahstana: Vanredno stanje, pala vlada

Gasna kriza koja je uzdrmala i evropski kontinet, pomjerila se daleko na istok, a prva zemlja koja je to osjetila je najbliži ruski saveznik i članica Zajednice nezavisnih država Kazahstan, gdje “gori” već dva dana.

Nasilne, masovne demonstracije eskalirale su u zemlji usljed poskupljenja cijene energenata, a vlada je podnijela ostavku koju je kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev prihvatio, nekoliko sati nakon što je proglasio vanredno stanje u velikim dijelovima zemlje zbog rijetkog izbijanja nereda.

Tokajev je imenovao Alihana Smajlova, koji je prethodno bio prvi zamjenik premijera, za vršioca dužnosti premijera, saopšeno je iz predsjednikove kancelarije.

Nasilni protesti

Protesti su počeli na zapadu zemlje tokom vikenda i brzo se proširili. Prvo su izbili u naftnom gradu Žangaozenu, istom mjestu u kojem je policija u decembru 2011. ubila najmanje 16 demonstranata, podsjeća “Gardijan”.

Inicijalni povod za proteste bilo je naglo povećanje cijena tečnog naftnog gasa, koji koriste mnogi Kazahstanci za svoja vozila, posebno na zapadu zemlje. Cijena se udvostručila za svega nekoliko dana.

Kazahstanski demonstranti upali su u zgradu vlade u najvećem gradu zemlje Almatiju, nakon što su tenzije zbog poskupljenja energenata eskalirale. Bijesna gomila upala je u kancelarije gradonačelnika Almatija – lokalni mediji su prenijeli da su se čuli i pucnjevi – dok su u drugom velikom gradu, Aktobeu, demonstranti su zauzeli upravnu zgradu.

– Svi pozivi na upad ili napad na vladine zgrade su apsolutno ilegalni – rekao je Tokajev u video obraćanju u utorak uveče.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi. AFP procjenjuje da se u Almatiju okupilo oko 5.000 demonstranata. Na snimcima iz grada vidjelo se kako plamen izbija iz dijelova zgrade, dok je u Aktobeu, gde je preme procjenama lokalnih medija bilo oko 1.000 demonstranata, zabilježeno kako se gomila ljudi penje stepenicama zgrade gradske uprave, neometana od strane policije.

Suzavac i šok bombe

Medji su ranije prenijeli da je policija u Aktobeu odbila da hapsi demonstrante i da je izrazila solidarnost sa narodom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uhapšeno preko 200 učesnika dvodnevnih demonstracija kršenja javnog reda u više regiona zemlje.

„U cilju očuvanja javnog reda policija je preduzela zakonske mjere na sprečavanju javnih protesta i privela više učesnika. Tokom nemira je povređeno 95 pripadnika policije, a 37 policijskih vozila je oštećeno“, navodi se u saopštenju.

 

Policija je u utorak uveče upotrijebila suzavac i bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu ove bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mjestima, prenio je Rojters, čiji je dopisnik prenio da je čuo seriju eksplozija u blizini glavnog gradskog trga gdje se nalazi kancelarija gradonačelnika.

“Gardijan” navodi da je mobilna mreža bila ugašena a aplikacije za poruke blokirane u većim delovima autoritativne centralnoazijske nacije.

 

Uzdrman imidž zemlje

Tokajev je ukazao da se situacija poboljšava u gradovima koji su najviše pogođeni protestima, nakon što je uvedeno vanredno stanje, uključujući policijski čas od 23.00-7.00, ograničenje kretanja, otkazivanje masovnih dešavanja te zabranu prodaje alkohola, oružja i municije. Vanredno stanje će trajati do 19. januara.

“Gardijan” navodi da je Tokajev izabrani nasljednik Nursutana Nazarbajeva, koji je postao prvi lider zemlje nakon sticanja nezavisnosti i vladao skoro tri decenije dok se nije povukao 2019.. Nazarbajev je i dalje moćan, a prestonica je preimenovana u Nur-Sultan njemu u čast.

Za vrijeme Nazarbajeva i dalje Tokaja mala elita je došla do ogromnog bogatstva, dok je život za obične Kazahstance i dalje težak, posebno na zapadu zemlje bogatom resursima. Rijetki protesti se nemilosrdno guše a režim nema pravu opoziciju u parlamentu.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspjela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Share

Jedan komentar na “ZAPALILO SE „BURE BARUTA“ Šta se krije iza sukoba koji bjesne na ulicama Kazahstana: Vanredno stanje, pala vlada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.