Zeljković: Trenutno stabilizacija, ali naredni period rizičan

Zeljković: Trenutno stabilizacija, ali naredni period rizičan

Republika Srpska se nalazi na početku perioda stabilizacije epidemiološke situacije, ali je neophodno da građani i dalje budu na oprezu i pridržavaju se mjera kada je u pitanju pandemija korona virusa, ukazao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Upozorava da će naredni period biti rizičan zbog predstojećih praznika i broja kontakata građana.

„Pozivamo građane da budu svjesni da je epidemiološka situacija veoma krhka, te da lako može biti narušena u slučaju nepoštovanja epidemioloških mjera. Bile su potrebne tri sedmice rigoroznih epidemioloških mjera, kako bismo došli do manjih brojeva pozitivnih lica“, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je napomenuo da je broj hospitalizovanih tek kasnije počeo da opada, te da je potrebno između 14 i 21 dan da se vidi kako će mjere dati rezultat.

„Zahvaljujući Republičkom štabu za vanredne situacije, mjere su dale rezultat, odnosno zahvaljujući građanima koji su shvatili težinu situacije, te se najveći broj njih pridržava epidemioloških mjera“, rekao je Zeljković.

Istakao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je veliki pritisak na zdravstvene ustanove zbog čega je važno da građani pokažu odgovornost.

„Cilj Instituta je da se maksimalno izduži epidemiološka kriva, kako bi se maksimalno smanjio pritisak na zdravstvene ustanove i to je urađeno i ovaj put – na način da se sačuvaju kapaciteti primarnog, ali i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite“, rekao je Zeljković.

Izrazio je zadovoljstvo što je na dnevnom nivou manji broj uzoraka koji iz domova zdravlja stižu za testiranje, jer to ukazuje da je i manji broj osoba koje zahtijevaju testiranje.

I dalje težu epidemiološku situaciju imale pojedine regije u Srpskoj.

„To govori o brzini kretanja virusa korona, te da poboljšanje epidemiološke situacije ne može i ne treba da bude znak da može doći i do popuštanja mjera, odnosno smanjenja discipline“, ukazao je Zeljković.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.