Desničari bi mogli da preuzmu vlast: Ko je Đorđa Meloni, favorit na izborima u Italiji?

Desničari bi mogli da preuzmu vlast: Ko je Đorđa Meloni, favorit na izborima u Italiji?

Đorđa Meloni i njena ekstremno desničarska stranka „Braća Italije“ imaju najveće šanse da pobjede na parlamentarnim izborima, prenio je Dojče vele.

 

Kako prenose mediji, Melonijeva se trudila da odbaci imidž fašiste i ublaži retoriku prema Evropskoj uniji, ali je ipak ostala oštra kritičarka.

Ona je u posljednje vrijeme uspjela da ispegla imidž fašiste.

Političku karijeru počela je u jednoj neofašističkoj omladinskoj organizaciji, a potom je postala liderka krajnje desničarske stranke „Braća Italije“.

Već tri godine pokušava da tu partiju prikaže kao umjereniju. Više ne želi da Italija napusti EU i da vrati italijansku liru, već samo hoće reforme EU po mjeri Italije.

Za razliku od drugih desničara u Evropi, Đorđa Meloni je osudila „rusku agresiju“, zalaže se za sankcije i isporuku oružja Ukrajini.

Cijene energenata, inflacija i posljedice pandemije korona virusa bile su glavne teme kampanje i televizijskih debata. Desničarske i ljevičarske stranke obećavale su više socijalnih davanja.

U ispitivanjima javnog mnjenja, Đorđa Meloni je posljednjih sedmica uvijek bila ispred drugoplasiranih socijaldemokrata.

„Braća Italije“ bi sutra mogla da osvoje 25 odsto glasova, a socijalistička Demokratska partija 22 odsto.

S obzirom da Djordja Meloni želi koaliciju sa dvije desničarske stranke – Ligom Matea Salvinija i drugom, Napred Italija Silvija Berluskonija, desničarski savez bi mogao da ima sigurnu većinu u oba doma parlamenta, dodao je DW.

(Agencije, foto: AP)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.