„Dodik najavio, Vlada ekspresno ispunila“ Utvrđen nacrt zakona o NVO

„Dodik najavio, Vlada ekspresno ispunila“ Utvrđen nacrt zakona o NVO

Samo dvije sedmice nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u RS, Vlada Srpske je to danas ispunila.

Na sjednici Vlade RS utvrđen je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

– Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio je pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao. Republika Srpska do danas nije uredila posebnim zakonom oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija – navodi se u saopštenju  Vlade Srpske.

Dodaje se da nepostojanjem zakona kojim se propisuje oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija, stvaraju se pretpostavke za “urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Srpske”.

autor:srpskainfo.com foto:srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.