Faktor saznaje: odbornik SDS-a pretukao direktora NP „Sutjeska“

Faktor saznaje: odbornik SDS-a pretukao direktora NP „Sutjeska“

Milorad Kostić, odbornik SDS-a u SO Foča, pretukao je sinoć dirketora NP „Sutjeska“ Aleksandara Kovača.

Incident se dogodio u lokalnom ugostiteljskom objektu u centru Foče.

O svemu je , kako saznajemo, obaviještena i policija dok stepen povreda koje je zadobio Kovač još nije poznata.

Slučajno ili ne, ATV je sinoć objavio da je Komisija koje je formiralno nadležno ministarstvo utvrdilo brojne nepravilnosti u radu Nacionalnog parka „Sutjeska“.

ATV prenosi da je u izvještaju ministarstva, između ostalog, piše da su značajno smanjeni prihodi od iskorišćavanja šuma.

U ovoj godini u odnosu na 2020. ostvarno je tek 8 odsto prošlogodišnje dobiti. Što se tiče lova i ribolova u prvoj polovini godine piše u izvještaju prihoda uopšte nije bilo.

Sinoć pretučeni direktor tvrdi da njegove krivice u tako lošem rezultatu nema. Prst upire u radnike i kaže da nisu baš spremni da zapnu i rade, plus pominje i opstrukcije.

„Prošle godine su usjekli čak 14 hiljada metara kubnih drveta. Po toj osnovi je urađena projekcija za novu godinu. Za ovu godinu uspjeli smo da vlastitim snagama zaključno sa 30.8. usječemo samo 300 metara kubnih. Ekipa koja ima 12 stalno zaposlenih radnika i pet sezonaca. Ne postoje opravdanja za takvu vrstu nerada. Na djelu je klasična opstrukcija. Koncept je da osnovu tih rezultata rada kroz dogovore sa strateškim partnerom pilanom napravimo program za tehnološki višak te službe. Ta služba meni apsolutno nije potrebna i nezgodno je da nacionalni park, čija je osnovna funkcija očuvanje i zaštita biodiverziteta se bavi eksploatacijom šume“, rekao je za Dosije Aleksandar Kovač, direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Dok se ne odluči da li služba i radnici ostaju ili ne, izvještaj pokazuje da je direktor smanjio plate, a nije smio.

„Neto plate za mjesec april, maj i jun 2021. su odlukom direktora umanjene za 10 odsto na plate do 1000 KM i 20 odsto na plate preko 1000 KM. Ovaku odluku je mogao da donese samo Upravni odbor javne ustanove, ne i direktor“, navedeno je u izvještaju Ministarstva za prostorno uredenje, građevinarstvo i ekologiju RS o poslovanju NP „Sutjeska“ Tjentište.

O brojnim problemima  u Nacionalnom parku „Sutjeska“ pogledaje u prilogu ATV koji je emitovan u Magazinu „Dosije“:

autor: Faktor

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.