Ko je kome nosio novac u Aferi „Institut“?

Ko je kome nosio novac u Aferi „Institut“?

Vlasnik turističke agencije “Travel 4 Fun” Saša Marković u svom svjedočenju izjavio je da je Branislavu Zeljkoviću, smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, dao 250.000 maraka, saznaju “Nezavisne novine”.

Prema saznanjima, Marković je izjavio da je jednom prilikom otišao kod Zeljkovića te mu saopštio da, zbog problema sa prevozom, ne može nabaviti zaštitnu opremu iz Kine, već iz BiH.

Marković je pritom izjavio da je Zeljkoviću odnio i uzorak odijela.

Nešto kasnije, posvjedočio je Marković, telefonom ga je pozvao Zeljković da dođe u kancelariju u Institut.

“Kada sam otišao, Zeljković je na papiru napisao 9 KM x odijelo”, posvjedočio je Marković.

Kada ga je Marković, kako dalje tvrdi, pitao šta to znači, Zeljković mu je izjavio da očekuje taj iznos po svakom isporučenom odijelu.

Marković tvrdi da mu je Zeljković rekao da će mu javiti kada i gdje da donese novac.

Marković je izjavio da je prilikom svake isporuke Zeljkoviću davao novac, najmanje 20 puta, u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 maraka.

Kako saznaju “Nezavisne novine“, Marković tvrdi da je na taj način Zeljkoviću dao oko 250.000 maraka.

I u drugoj spornoj nabavci neko je nosio mito?

Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“ i osumnjičeni u aferi „Korona ugovori“ priznao je da je saučesniku Slavku Bojiću direktoru firme „Prokontrol“ predao novac u iznosu od 85.000 maraka, nakon isplate za nabavku maski iz Kine, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Dubravac je tokom saslušanja pred republičkim javnim tužiocem, objasnio da Bojića poznaje duži niz godina i da su prijatelji.

–Slavko Bojić me je kontaktirao nekoliko dana prije zaključivanja ugovora o konzorcijumu i rekao mi da može nabaviti maske i zaštitna odijela iz Kine, te da ima kupca za ovu robu, odnosno Institut za javno zdravstvo RS – izjavio je Dubravac.

Dugogodišnji prijatelj Bojić mu je ponudio da firme “Prokontrol” i “Promeding” zaključe ugovor o koncesiji, s obzirom da je firma “Promeding” osumnjičenog Dubravca bila registrovana za veleprometnik medicinskih sredstava kod Agencije za lijekove BiH.

autor: nezavisne.com, srpskainfo.com foto: srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.