Nema više jeftinog ljetovanja ni u NEUMU – Sve skuplje u prosjeku od 10 do 20 odsto!

Nema više jeftinog ljetovanja ni u NEUMU – Sve skuplje u prosjeku od 10 do 20 odsto!

Dolazak turista u Neum se ovih dana zahuktava, a već se značajno bilježe i rezervacije gostiju iz Njemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja koje nagovještavaju uspješnu ovogodišnju ljetnu sezonu u jedinom bh gradu na moru.

Predsjednik Udruženja hotelijera Opštine Neum Branimir Butigan kaže da su hotelijeri i turistički radnici zadovoljni interesom gostiju za dolazak u jedini bh grad na Jadranu i da se već vidi veliki napredak u odnosu na ranije godine.

“Ovog mjeseca ćemo zabilježiti oko 50 posto popunjenih smještajnih kapaciteta što je izuzetno dobro u odnosu na to da prošle dvije godine u predsezoni nismo imali ništa zbog pandemije i brojnih restrikcija, tako da smo uistinu zadovoljni”, kaže Butigan.

Ističe kako je ukidanjem mjera i zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima i uz olakšano kretanje preko graničnih prijelaza ovom turističkom biseru omogućilo povratak u normalan život čime su počeli dolaziti i turisti, kako iz BiH tako i drugih zemalja.

Iako predsezona nije na nivou one 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada svakodnevno što je i maksimum smještajnih kapaciteta u tom gradu.

Velika su očekivanja i od podsezone, jer već ima značajan broj rezervacija za oktobar, a najveći broj gostiju se javlja iz Francuske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

Ove godine veliki značaj za Neum ima i otvaranje nove magistralne ceste Stolac –Neum koja će s početkom sezone povezati jedini bh grad na moru sa ostatkom zemlje i olakšati dolazak mnogim građanima, koji su zbog loše infrastrukture ranijih godina odlazili u Hrvatsku gdje su ljetovanja daleko skuplja nego u Neumu.

“Neum ne može primiti više gostiju nego što prima zadnjih osam godina, a to je 18 hiljada što u privatnom što u hotelskom smještaju, a cesta će sigurno uticati i na strukturu gostiju koji su prije zbog loše saobraćajne infrastrukture birali Makarsku rivijeru ili Dubrovnik. Sigurno da će se ove godine mnogi odlučiti za Neum, jer zaista ima hotelski smještaj na zavidnom nivou. Struktura grada se poboljšava svake godine i šire se sadržaji zanimljivi turistima”, kaže sagovornik.

Dodaje da talas poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa smještajni kapacitet skuplji za 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 odsto, ali da to ne utječe na dolazak gostiju, jer, kako kaže znaju da je sve poskupilo.

Tako je u samom vrhuncu sezone u Neumu noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvjezdice 100 do 150 KM po osobi, dok je u privatnom smještajima apartman za četvoročlanu porodicu oko 100 evra, ali se može naći i za 60 evra malo dalje od plaže.

autor:klix.ba/faktormagazin, foto: TO Neum

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.