Kako su se obračuni švedskih kriminalnih bandi preselili u BiH?

Kako su se obračuni švedskih kriminalnih bandi preselili u BiH?

Obračuni švedskih kriminalnih bandi preselili u BiH.

Ubistvo Harisa Osterdala u Sarajevu nastavak je obračuna švedskih kriminalnih bandi koji posljednjih mjeseci potresaju Stokholm, pišu mediji u Švedskoj.

Talas nasilja, koji je navodno povezan sa sukobom unutar kriminalne mreže Foxtrot, od početka septembra odnio je sedam života. Među ubijenima nisu samo članovi kriminalnih bandi, već i članovi njihovih porodica, pa čak i slučajni prolaznici. Sukobi, u kojima se ne biraju sredstva, prenio se i na druge zemlje.

Prije Sarajeva isti akteri učestvovali su u pucnjavi u Istanbulu. Osterdal i Mutić tada su uhapšeni, a zajedno s njima pali su još i državljani švedske Richard Icho Markous (23), Mevludin Mehonjić (31) i Salah Al-Zubeidi (24) iz Norrköpinga, te K.K. (47). Oni su pušteni na slobodu sredinom oktobra i smatra se da su se tada zaputili u Sarajevo, piše Expressen.

Pucnjava u Istanbulu odigrala se u četvrti Maslak 6. septembra ove godine. Dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima tada su otvorili vatru na više osoba koji su sjedili u kafiću. Oni su uzvratili vatru, a napadači su pobjegli.

Nakon pucnjave, grupa iz kafića ušla je u kombi i napustila prostor, ali su ubrzo uhapšeni. Švedski mediji pišu da je ta pucnjava zapravo bila napad na stranu Rawa Majida, poznatog kriminalca u Švedskoj, u sklopu sukoba u kriminalnoj mreži Foxtrot.

Nekoliko dana kasnije u Upsali je ubijena majka Ismaila Abda, vođe Foxtrotove otcjepljene bande. Od tada u Upsali i Stokholmu usljedio je čitav niz nasilnih zločina, ubistva, bombaških napada u kojima je poginulo sedam osoba. U Norrköpingu je pucano i na majku Еlvira Mutića, koji je u Sarajevu lakše ranjen.

Sumnja se da je većina pucnjava povezana upravo sa sukobom unutar mreže Foxtrot. S jedne strane je grupa koju predvodi Rawa Majid, kojeg nazivaju „Kurdskom lisicom“, te Ismail Abdo, koga tamošnji mediji nazivaju ”Jagodom”. Oba nadimka potiču od pseudonima koje su navodno koristili u šifrovanim porukama.

Zasada nije poznato čijoj strani su pripadali Osterdal i Mutić, što je predmet dalje istrage. Utvrđuje se i šta su oni zapravo radili u Sarajevu, odnosno da li su se samo krili od suparničke grupe ili su se povezali i sa kriminalnim grupama iz BiH.

Podsjetimo, zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa ubistvom Osterdala i ranjavanjem Mutića sinoć je u Sokocu uhapšen švedski državljanin Oliver Herbert Peter, dok su na Palama nakon policijske potjere danas uhapšene još dvije osobe.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.