Da li pojefitnjuju polovini automobili? – U Njemačkoj padaju cijene

Da li pojefitnjuju polovini automobili? – U Njemačkoj padaju cijene

Da li pojefitnjuju polovini automobili?

Cijene polovnih vozila u Njemačkoj su u padu, a budući da auto-kuće iz BiH najviše polovnih automobila kupuju upravo u ovoj zemlji, upućeni kažu da bi u narednom periodu bilo realno očekivati identičnu situaciju i kod nas.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kaže da se najveći broj automobila upravo uvozi iz Njemačke u BiH, te da bi bilo logično očekivati da u auto-salonima i na auto-pijacama cijene polovnih vozila budu niže u odnosu na raniji period.

– Trebalo bi da dođe do pada cijene polovnih vozila, ali s obzirom na to da smo posljednjih godina imali nedostatak ovih vozila, pitanje je koliko će naši trgovci biti u skladu s tim, da li će sada potražnja na tržištu natjerati trgovce da cijene budu niže – kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, u ranijem periodu na domaćem tržištu nije bilo povoljnih polovnih vozila, ali kako kaže, sada se otvara mogućnost da jeftinija vozila dođu na domaće tržište.

Polovini automobili

Prema njegovim riječima, mnogo je razloga što je na domaćem tržištu najviše polovnih vozila upravo iz Njemačke.

– Jedan od glavnih razloga zbog čega je to tako, jeste kupovna moć stanovništva i relativna dobra očuvanost vozila zbog tradicionalne njemačke discipline, redovnog servisiranja, ali i rejtinga marki automobila koji se tamo voze – navodi Ćorić i ističe da je u ovoj državi tradicionalno velik izbor polovnih automobila.

Kako je objasnio, u posljednje vrijeme došlo je do oporavaka auto-industrije u Evropskoj uniji i to je sigurno smanjilo rokove isporuke novih automobila u Njemačkoj za njihovo tržište, pa se  samim tim, kako je rekao, otvara mogućnost za izvoz automobila u neke druge zemlje, pa tako i u Srpsku.

Haris Muratović, iz jedne auto-kuće, kaže da se sigurno može u narednom periodu očekivati, ako ne dođe do pada cijena, onda barem period mirovanja cijena.

– Moje mišljenje je da će zbog dešavanja u Njemačkoj, odakle BiH najviše uvozi korišćena vozila, doći do stagnacije cijena – kazao je Muratović – pišu Nezavisne.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.