Poslanik SDS-a osumnjičen za višemilionsku štetu nastalu vađenjem šljunka – Pravda se da je to radio na svojoj njivi!

Poslanik SDS-a osumnjičen za višemilionsku štetu nastalu vađenjem šljunka – Pravda se da je to radio na svojoj njivi!

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Pere Đurića, poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS i firme “Drvoprerada Đurić” d.o.o. iz Dervente zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, u sticaju sa produženim krivičnim djelom protivzakonito zauzimanje i ekploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa.

Prema navodima iz optužnice Đurić, kao odgovorno lice i firma “Drvoprerada Đurić” Derventa, kao pravno lice, su u vremenskom periodu od 1. maja 2017. godine do 31. marta 2021. godine, vršili eksploataciju mineralnih sirovina prirodnog porijekla – šljunka i pijeska na lokalitetu Kostajnica, grad Doboj, bez dobijanja odobrenja od strane nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

U optužnici se navodi i da nije zaključen ugovor o koncesiji i plaćanja koncesione naknade za pravo korišćenja mineralnih sirovina, te su optuženi tako protivpravno eksploatisanu mineralnu sirovinu prirodnog porijekla – šljunak i pijesak u kontinuitetu prodavali domaćim kupcima.

U optužnici se dalje navodi da je za eksploataciju mineralne sirovine, odnosno vađenje šljunka i pijeska korišteno poljoprivredno zemljište u vlasništvu tog privrednog društva, čime je izbjegnuto plaćanje naknade za promjenu namjene zemljišta te prekršeni zakoni u odnosu na korišćenje imovine, te su pored navedenog u periodu od 01.05.2017. do 30.06.2020.godine, optuženi vršili proizvodnju i prodaju betona, koji je proizveden u Poslovnoj jedinici ”Šljunkara” u Kostajnici, grad Doboj, od već pomenutog protivpravno eksploatisanog šljunka/pijeska kupcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

-Optuženi su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za d.o.o. “Drvoprerada Đurić”, protivno propisima vršili eksploataciju mineralnih resursa (prirodnih bogatstava), prikrivali činjenice i neistinito prikazali stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, kršili zakone u odnosu na korišćenje imovine i uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod, te na taj način pribavli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.780.321 KM- navodi se u optužnici.

Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu u Doboju na potvrđivanje.

Podsjećamo, Đurić, je u ranijim izjavama tvrdio da je riječ o politički montiranom slučaju.

– Jesmo vadili šljunak, ali sa svog poljoprivrednog zemljišta, nismo ulazili niti u jednu tuđu parcelu ili u korito rijeke Bosne. To zemljište je uništeno od strane nanosa šljunka i zemlje nakon poplava, zemlju smo uklonili i šljunak zatim separisali i koristili u svrhu obavljanja djelatnosti. Za poljoprivredno zemljište sa kojeg je vršena eksploatacija smo napravili projekat rekultivacije i zasadili topole – bila je reakcija Pere Đurića na ovaj slučaj, koji je veći dio prošle godine sa JU „Vode Srpske“ jedini imao ugovor za eksploataciju šljunka na području Doboja.

autor: agencije, foto: faktormagzin/sds

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.