Šta se dešava u Rusiji? Neobična svjetlost iznad gradova: Da li je Putin testirao lasersko oružje?

Šta se dešava u Rusiji? Neobična svjetlost iznad gradova: Da li je Putin testirao lasersko oružje?

U utorak kasno uveče stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova primijetili neobični svjetlosni snop, koji je sa zemlje išao pravo u nebo.

 

Navodno identično isijavanje primjećeno je i u Murmansku, koji je inače sjedište Sjeverne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nukelarnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su posljednjih nedjelju dana fokus američki izviđačkih satelita i aviona.

Neko bi rekao da je u pitanju NLO, možda jaki halogeni reflektori ili nešto slično. Nagađanja su se nizala, kao i fotografije, ali i snimci koji su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

Nagađanja i dalje traju, a ruske kako vojne, tako i civilne vlasti o tome za sad ćute. Šta se desilo na nebu iznad ovih gradova. Upečatljivo je baš iznad Belgoroda, koji je od Harkova, koji je meta napada ruskh raketa udaljen nešto manje od 75 kilometara.

Iako se za sad ne zna šta je, postoji posebno kod ruskih vojnih analitičara pretpostavka, da ova svjetlost je nastala kao proces aktivnih smetnji prema izviđačkim satelitima.

O tome je svoj sud dao i ruski novinar Dmitrij Smirnov na svom Telegram kanalu:

„Krajnje je vrijeme: Čudni zraci na nebu nad Belgorodom. U Ukrajini se već raspravlja da je sve izgubljeno – Putin je lansirao lasersko oružje „Peresvet“ (nazvano po srednjevjekovnom ratniku-monahu kojega je sveti Sergije Radonješki blagoslovio da ide u bitku na Kulikovskom polju).

Neki stručnjaci sugerišu da ovaj sistem stvara efekat „zida svjetlosti“ u troposferi, ometajući rad optičkih sistema.

Sada se pitam: zašto su se dešavali ti događaji?

U svakom slučaju, sve navedeno je samo nagađanje. Ne možemo reći ništa konkretno. Čekamo objašnjenje zvaničnika.“, napisao je on.

Šta je Peresvet

Peresvet prema malo dosutpnim informacijama je lasersko oružje koje Rusija razvija za protivsatelistsku borbu i koji može izviđačke satelite da zaslijepi snopom jake svjetlosti ako kruže na visini od 1.500 km. O ovom oružju skoro i da nema preciznih informacija. Zapad je sumnjičav da postoji, Rusi tvrde da ga imaju, a istina je da u procesu antiraketne odbrane obe zemlje su intenzivno još od kraja 1970 tih radili na laserskom oružju za presretanje balističkih raketa i protivsatelitsku borbu. Međutim, uspjesi tada nisu bili baš sjajni. SAD su tek sa Džordžom Bušem Mlađim ponovo pokrenuli razvoj laserskog oružja, a ubrzo sa njima tim putem krenuo je Izrael i Rusija. S tim da je Izrael imao najviše uspjeha.

(Agencije, Kurir, Foto: Twitter)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.