Tužilaštvo formiralo predmet o proslavi Dana Republike

Tužilaštvo formiralo predmet o proslavi Dana Republike

Tužilaštvo BiH i ove godine je formiralo predmet u vezi sa obilježavanjem Dana Republike Srpske, kaže glavni tužilac Milanko Kajganić.

Krivične prijave su dodijeljene postupajućem tužiocu, međutim, slično se desilo i prošle godine, kada je nekoliko udruženja, vladinih i nevladinih organizacija takođe podnijelo krivične prijave protiv zvaničnika Republike Srpske, podsjeća Kajganić.

“Postupajući tužilac je u junu 2022. godijne donio naredbu o nesprovođenju istrage u tom predmetu, smatrajući da je odluka Ustavnog suda formalno izrvšena”, rekao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.

A kad nema uporišta u zakonu, Sarajevo se okreće njemačkom turisti Kristijanu Šmitu, koji je najavio da sljedeća proslava Dana Republike neće moći biti kao ovogodišnja.

Republika Srpska će iduće, i svake druge dolazeće godine, slaviti 9. januar kao Dan Republike baš onako kako ona zamisli, poruka je iz Srpske.

“Šmit je nelegalni visoki predstavnik, sve što kaže je irelevantno i ne odnosi se na Republiku Srpsku”, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ne može o Danu Republike odlučivati čovjek koji nije izabran u Savjetu bezbjednosti, kaže savjetnik predsjednika Republike Radovan Kovačević. Dvije od ukupno pet stalnih članica tog tijela su protiv njegovog imenovanja, kao i Republika Srpska, što propisuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, podsjeća Kovačević.

“O proslavi Dana Republike Srpske, 9. januara, odlučivaće isključivo institucije Srpske, a ne bilo koji Šmit ili Štrumpf”, kategoričan je savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević.

Tokom obilježavanja Dana Republike Srpske, u gotovo svim izvještajima sarajevskih medija naglašavalo se da je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Međutim, u posljednjem izvještaju o radu, upravo Ustavni sud navodi da od devet neizvršenih odluka, samo jednu odluku nije izvršila Republika Srpska, a ona se ne odnosi na 9. januar.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.