Tužna priča iz BiH! Škola koja je nekada brojala 800 učenika sada “zatvara svoja vrata”

Tužna priča iz BiH! Škola koja je nekada brojala 800 učenika sada “zatvara svoja vrata”

Tužna priča iz BiH.

Područna škola Hutovo kod Neuma, u novu školsku 2023./2024. godinu ulazi bez učenika te zatvara svoja vrata.

Nakon što je ispratila generacije i generacije učenika, škola zatvara svoja vrata, objavljeno je to na stranici Osnovne škole “Kardinala Stepinca” o školi u Hutovu.

“Znati prihvatiti dobro i loše, i pad i uspon, jer i to je život. Život zaista piše čudesne priče, kažu ljudi. Nepredvidljiv je taj ljudski život, nestalan, promjenjiv, lijep, ali i gorak. Voljeti svoju domovinu, svoj rodni kraj, svoj narod i svoje korijene, a opet s druge strane imati raširena krila koja te nose u svijet, nešto je poželjno, hrabro i sveto. Pa tako i sada na samom početku nove školske godine suočavamo se s nečim što nam je pomalo tužno i sjetno, ali moramo prihvatiti činjenicu da Hutovo s tradicijom školstva od 91 godine zatvara vrata svoje škole”, objavljeno je.

Hutovska škola nekad je znala brojati i do 800 učenika, u njoj se svoja znanja sticali mnogi poznati profesori, ljekari i ekonomisti, inženjeri… A sada je zatvorena.

Narodna državna škola u Hutovu otvorena je 1932, godine. Bila je smještena u danas dobro urušenoj zgradi bivše finansijske uprave, starijim generacijama poznatim pod nazivom “Albanija”.

Poslije drugog svjetskog rata nastava se počinje održavati u zgradi koja je služila kao zadružni dom. Zgrada je bila dosta prostrana i za potrebe učenika prilično uslovna. Sada je i ona prazna i oronula i dobrim dijelom se počela urušavati.

U njoj je 1960. godine prvi put počela s radom osmorazredna škola.

Školske 1974./1975. god. sagrađena je u Hutovu nova moderno opremljena školska zgrada. Bila je to ujedno i jedina osmogodišnja škola na područje koje obuhvata današnja općina Neum.

Ukidanjem uskotračne željezničke pruge, hutovsko pučanstvo se polako iseljava. Otvaranjem još jedne osmorazredne škole u Neumu, može se reći da “voz polako napušta Hutovo i kreće prema moru”. Broj učenika u središnjoj školi u Hutovu iz godine u godinu opada, a u Neumu raste.

Već prve godine kad je otvorena osmorazredna škola u Neumu broj učenika je bio veći nego u Hutovu.

Kao što se smanjivao broj učenika u Hutovu, smanjivao se i broj učenika u područnim školama koje su se, od Kolojanja, Žukovica, Gornjeg Hrasna, Brštanice i Cerovice, vrlo brzo zatvarale.

Uskoro škola u Neumu postaje središnjom školom, a Hutovo područni odjel. Broj učenika je tokom rata još više padao, što se nastavilo i poslije rata.

Škola se i s minimalnim brojem učenika godinama održavala, te ove školske godine po prvi put nakon 91 godinu postojanja u Hutovu nema učenika piše UNA.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.