UZELI SEBI PREVIŠE ZA PRAVO Sraman Kurtijev uslov za patrijarha Porfirija da bi posjetio Kosovo

UZELI SEBI PREVIŠE ZA PRAVO Sraman Kurtijev uslov za patrijarha Porfirija da bi posjetio Kosovo

Vlada tzv. Kosova poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posjetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu posjeta bila odobrena, pokazuje mejl do kog je došao Kosovo-onlajn.com.

 

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na sjeveru Kosova i „kriminalne strukture na sjeveru“.

„U vezi sa zahtjevom za posjetu Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Kosovu, najavljenu za 26.-28. decembar 2022. godine, obavještavamo da je Vlada Kosova svjesna da su članovi Srpske pravoslavne crkve posljednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na sjeveru Kosova već više od 16 dana. Shodno tome, sveštenik hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, gospodin Predrag Popović, prije nekoliko dana je javno priznao da je ulaskom na Kosovo posjetio demonstrante na barikadama u Leposaviću, ilegalno alternativnim putevima kako bi, kako je naveo, izbjegao patrole KFOR-a“, stoji u pismu Prištine.

Dalje navode da Kosovo prati izvještaje o otmici šest kosovskih državljana srpske nacionalnosti od strane bezbjednosnih agenata Srbije, nedavno, na sjeveru Kosova. Shodno navedenom, Kosovo očekuje od Srpske pravoslavne crkve da osudi ovakva djela, kao preduslov za odobrenje zahtjeva za posjetu – stoji u dopisu prištinskog oficira za vezu, prenosi Telegraf.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.