Preminuo tvorac Plazme i Domaćice

Preminuo tvorac Plazme i Domaćice

Tvorac popularne Domaćice i jedan od autora recepture Plazma keksa, Petar Tutavac, preminuo je u 88. godini.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno). Sa trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hljeb.

Godine 1949. preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika Kraš, gdje su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u Krašu.

„Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega“, rekao je tada Petar, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.

Njegov diplomski rad i prvijenac u konditorskoj industriji bila je Domaćica. Keks je kasnije doživio različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog vijeka.

„Šezdesetih godina prošlog vijeka krenuo sam u potragu za najboljim keksom u Evropi. Poslije godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gdje sam na velikoj reklami video ‘plazmon’. Taj keks se topio u ustima. Presjekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom“, govorio je Filipović.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović je istovremeno tragao i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje Plazma keksa u Srbiji. Radio je u maloj proizvodnji keksa, gdje nije bio zadovoljan. On tada sa porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici Kraš. U međuvremenu je napredovao i poslije sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv Bambi su dali roditelji i djeca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično ljetovanje na moru. Plazmi je Filipović dao ime. Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao.

„To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se dijelilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovjek“, rekao je u svom posljednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, a prenio je portal 021.rs.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.