SVE IZLAZI NA SVJETLOST DANA: Vučurevićeve optužbe su tek početak

SVE IZLAZI NA SVJETLOST DANA: Vučurevićeve optužbe su tek početak

Haos u PDP-u nakon istupa bivšeg gradonačelnika Trebinja

autor: Faktor

Stavio se u službu SNSD-a ili ne, kako to ovih dana tvrde njegove dojučerašnje partijske kolege, Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja, iznio je niz optužbi na račun samog vrha partije, a  na koje Branislav Borenović, lider PDP-a i počasni predsjednik stranke Mladen Ivanić, jednostavno nisu ponudili konkretan odgovor.

Naprotiv, sve se svelo na kontraoptužbe i nazivanje Vučurevićevih riječi „naučnom fantastikom“. A da nije baš sve „fantastika“ svjedoče i informacije koje su poznate javnosti već godinama, a o čemu je Vučurević govorio. Optužujući vrh stranke „da im djeca studiraju u Londonu i da tamo imaju stanove koje su stekli na sumnjiv način“, Vučurević se prije svega, referisao na Ivanića čiji je sin Vladimir, u glavnom gradu Engleske, završio studije finansija i bankarstva, a zatim i ostao tamo da živi. Osim toga, Vučurević je, tvrde izvori Faktora, samo zagrebao vrh ledenog brijega malverzacija u PDP-u, kada je u pitanju zapošljavanje kadrova i kupovine radnih mjesta.

Naveo je primjer da se 50.000 KM plaća za poziciju direktora agencije ili preduzeća, te da se plaćalo i za imenovanje na mjesto ambasadora.

– Mene su postavili za ambasadora, a prethodnih me 18 mjeseci vukli sa jednom te istom pričom. Nisam im dao novac, ali sam zato razgovarao sa Mladenom Ivanićem i bilo mu je sve jasno – rekao je Vučurević.

Pravo „leglo“ stranačkog zapošljavanja za kadrove ove stranke bilo je Ministarstvo inostranih poslova BiH, dok je tamo vedrio i oblačio Igor Crnadak. On je na poziciji šefa diplomatije proveo četiri godine redovnog i jednu godinu tehničkog mandata. Za to vrijeme vladala je prava pomama za mjestima, kako u diplomatsko-konzularnoj mreži, tako i u samoj centrali MIP-a. I sam sindikat zaposlenih u tom resoru je prije dvije godine ukazao na silne nepravilnosti prilikom konkursne procedure, tvrdeći da se kadrovi PDP-a udomljavaju bez ikakvog zakonskog reda. Među „viđenijim“ članovima stranke koji su posao našli u diplomatskim redovima su i bivši narodni poslanici Aleksandar Golijanin i Miroslav Brčkalo, kao i nekadašnji potpredsjednik stranke Dragiša Delić i portparolka Anja Petrović.

– PDP više nije ni stranka ni partija, već kancelarija kolaboracionističkog i kvislinškog tima, koji sve radi za određenu svotu novca. Imam informacije i da su od članova PDP-a tražili da bjanko potpišu izjave da poklanjaju po 5.000 KM partiji, a da novac ne moraju da daju, već da će on da dođe sa strane – izjavio je Vučurević.

Osim finansijskih malverzacija, Vučurević je vrh stranke optužio i za „skretanje sa puta“ koji je partija zacrtala kada je osnivana. Posebno je naglasio da „unutrašnji odnosi, kupovanje mandata, neznanje i nekompetentnost doveli do toga da se stranka urušava“.

– Zbog toga su mnogi ugledni ljudi napustili stranku – istakao je Vučurević.

Sagovornici Faktora iz PDP-a strahuju da je Vučurevićev istup samo prvi u nizu, jer nezadovoljstvo u stranci tinja i u nekim drugim odborima, poput prijedorskog.

– PDP je u Prijedoru bio dio vlasti sa SNSD-ovim Daliborom Pavlovićem na čelu. Sada se uoči prijevremenih izbora u tom gradu vrši pritisak na tamošnji odbor stranke da podrže kandidata DNS-a, ali neće sve ići baš tako kako je zamišljeno iz Banjaluke. PDP u Prijedoru vodi Miodrag Deretić, bivši radikal koji je zajedno sa Milankom Mihajlicom utopio SRS RS u tu stranku, ali se nikada do kraja nije integrisao – kaže naš izvor.

I u drugim lokalnim sredinama vrhu PDP-a zamijeraju na svojevrsnoj „banjalukazaciji“ stranke. Prednjače Pale i Gradiška. Smatraju da se previše insisitra na promociji Draška Stanivukovića i Jelene Trivić kao „spasilaca stranke i Republike Srpske“, ali da to dopušta, upravo, najuži vrh partije.

– Istina je da je PDP  najbolje organizovan u najvećem gradu RS, ali isto tako je jasno da je stranka u ostalim krajevima Republike Srpske zapuštena ili prepuštena sama sebi. To očigledno ne vide ni Borenović, ni Igor Crnadak, niti Draško Stanivuković, a imajući u vidu kako su reagovali nakon Vučurevićevog istupa, čini se da ih to previše i ne interesuje – zaključuje naš izvor.

BORENOVIĆ INICIRAO NAPADE NA VUČIĆA?!

– Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u nekoliko navrata tražio je od mene da idem javno protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – izjavio je Vučurević. On je istakao da je taj Borenovićev zahtjev jadan i ponižavajući. Borenović nije demantovao ove navode.

 

Share

Jedan komentar na “SVE IZLAZI NA SVJETLOST DANA: Vučurevićeve optužbe su tek početak

  1. borenovic jelena ivanic drasko engleski poslusnici koji primaju plate od njih. a od srpske plate koriste da uvedu srbe u unitarnu bh. Najveca sramota je i crnadak koji je leteo po stranim zemljama kao ministar bh da pljuje R.Srpsku. Srpska ne pamti vece iozajnika od pdp i sds.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.