Ne mogu da sahrane najmilije, prepune mrtvačnice

Ne mogu da sahrane najmilije, prepune mrtvačnice

Radnici na rimskim grobljima protestovali su jer više ne mogu da se nose s prepunim mrtvačnicama.

Optužuju vlast da je nesposobna da upravlja pandemijom koronavirusa.

Direktori groblja kažu da je samo u rimskom krematorijumu nagomilano 2.000 tijela, a kapacitet mu je 50 dnevno, kao i da su i ostala pretrpana, prenosi Index.hr.

Neka tijela su, kako su rekli, u hladnjačama od početka godine.

„Svaki drugi dan javljaju nam da su groblja blokirana i da više nemaju mjesta za nove mrtve“, rekao je Đovani Kacioli, predsjednik nadležnog udruženja.

Gradska firma koja se bavi pogrebima saopštila je ranije ove nedelje da je suočena s neviđenom situacijom i da čini sve da se osigura dodatnih 60.000 grobnih mjesta.

Od oktobra 2020. do marta 2021. bilo je 4.763 više umrlih nego u istom periodu 2019/2020, a negativan trend nastavio se u aprilu.

U Italiji je dosad od kovida 19 umrlo 116.000 ljudi. Većina ih je na sjeveru zemlje, ali u posljednje vrijeme sve je više umrlih u centralnoj i južnoj Italiji.

Jedan je Rimljanin ranije ove nedjelje po gradu izlijepio plakate izvinjavajući se svojoj majci koja je umrla u martu, ali joj je tijelo još u hladnjači.

„Izvini, mama, što te još nisam sahranio“, piše na plakatu.

Opozicioni političari kažu da se situacija mogla izbjeći da su gradske vlasti još 2017. poslušale upozorenja da se krematorijum modernizuje i proširi.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.