NOBELOVAC O NOBELOVCU: Posljednji pisac 20.vijeka sa energijom Balzaka

NOBELOVAC O NOBELOVCU: Posljednji pisac 20.vijeka sa energijom Balzaka

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i „Velike nagrade Ivo Andrić“ Peter Handke istakao je da literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada s mržnjom i to je velika razlika.

„Ovi strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, donijeli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od riječi do riječi iščitao djela Iva Andrića“, rekao je Handke na ceremoniji dodjele „Velike nagrade Iva Andrića“.

Prema njegovim riječima, Andrić je možda posljednji pisac iz 20. vijeka sa epskom energijom Balzaka i Flobera, a možda i Stendala.

„Andrić je imao to nešto Stendalovo, jako i moćno, ali ipak nježno. On je bio kao malo dijete, i nesrećno, pogotovo noću…“, rekao je Handke.

On je iskazao zahvalnost i književnim velikanima poput Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog…

Handkeu je danas u Andrićgradu uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“, koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta predao proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica.

„Hvala ti, brate, hvala ti, brate, i hvala ti, brate“, kratko i jasno je poručio Kusturica.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Ova nagrada uručuje se na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine svečana ceremonija odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.