Babske priče: Naš narod i dalje vjeruje u salijevanje strave i gašenje ugljeva kada beba plače

Babske priče: Naš narod i dalje vjeruje u salijevanje strave i gašenje ugljeva kada beba plače

Popularne serije „Pevačica“ i „Crna svadba“ ovih dana, u centar dešavanja, stavili su vlašku magiju. Etnolog Vesna Marjanović kaže da naš narod i dalje vjeruje u magiju i pribjegava odlasku kod bajalica ili vračara onda kada potroši sve druge resurse.

 

„To je u stvari strah od nepoznatog. Pošto pripadaju drugoj etičkoj grupi. Vlasi su zajednica koja je u suživotu sa nama, ali izaziva strah od nepoznatog, ne znamo njihov jezik, ponašanje“, rekla je Vesna Marjanović. Ona je objasnila i razliku između bajalica i vračara, gdje prva pomaže i odagna zlo, a vračara uvrača i može da nanese zlo.

Glumica Jelena Mur se u seriji „Pevačica“ susretala sa istraživanjem vlaške magije.

„Najizazovnije mi je bilo da razumijem zašto čovjek ode tamo, šta ga natjera. Htjela sam da istražim i kakvo je to politeističko vjerovanje, gdje je osnova svega toga“, rekla je glumica.

Etnolog kaže da je vlaška magija miks hrišćanskog unutar bajalica i onog što izgovaraju.

„To zlo ide preko mora, gora, rijeka, da se istjeruje što dalje iz poznatog prostora da bi se jedinka spasila. Imate biljne i životinjske artefakte koji se koriste, ako je crna ili bijela magija da se nanese zlo ili nešto pozitivno postigne. U tim predmetima obavezno imate bosiljak i krst, a taj miks je jako interesanstan“, dodala je Marjanovićeva i naglasila da u Srbiji i dalje postoje žene koje gase ugljevlje i saliva stravu jer dijete plače.

„To rade i dalje školovani ljudi po Šumadiji i zapadnoj Srbiji, ide se kod te babe jer ne daj bože da je dete urečeno, pa idu zarad mira u kući“, zaključila je ona.

(Kurir.rs)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.